Fysioterapeuttina olet liikkumisen, toimintakyvyn ja kuntoutuksen asiantuntija. Työskentelet esimerkiksi terveyskeskuksessa, sairaalassa, kuntoutus- tai hoitolaitoksessa, yrityksessä tai terveyden edistämiseen liittyvissä kehittämis- ja koulutustehtävissä. Työpaikkasi voi olla julkisella sektorilla, yrityksessä tai järjestössä. Voit myös perustaa oman yrityksen.
Fysioterapeuttiopintojen keskeisiä sisältöjä ovat tutkiminen ja arviointi, ohjaus ja neuvonta, terapiaosaaminen sekä kuntoutusteknologia. Perehdyt ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan, opit analysoimaan ja tukemaan ihmisten toimintakykyä ja liikkumista sekä ennaltaehkäisemään ja kuntouttamaan erilaisia sairauksia ja vammoja.
Opiskelu on käytännönläheistä. Pääset soveltamaan ja harjoittelemaan oppimaasi aidoissa asiakastilanteissa, työelämän hankkeissa ja osana moniammatillisia ryhmiä. Lappeenrannan fysioterapeuttikoulutus painottaa ammatissa tarvittavia kädentaitoja, terveysteknologian hyödyntämistä sekä valmentavaa otetta. Opiskelet muun muassa biomekaniikan ja kuormitusfysiologian laboratorioissa sekä aidoissa ja simuloiduissa toimintaympäristöissä.
Lappeenrannan kampuksen fysioterapeuttikoulutus painottaa ammatissa tarvittavia kädentaitoja, terveysteknologian hyödyntämistä sekä valmentavaa otetta. Opiskelet muun muassa biomekaniikan ja kuormitusfysiologian laboratorioissa sekä aidoissa ja simuloiduissa toimintaympäristöissä.
Fysioterapeutti on kuntoutusalan asiantuntija, jonka tehtävänä on edistää, palauttaa ja ylläpitää asiakkaan terveyttä, liikettä, liikkumista ja toimintakykyä. Fysioterapia tarjoaa palveluja yksilöille ja väestölle tilanteissa, joissa näiden liikkumis- ja toimintakyky ovat tai saattavat olla uhattuina ikääntymisestä, kivusta, sairaudesta, toimintahäiriöistä tai ympäristötekijöistä johtuen.
Fysioterapiassa tarkastellaan ihmistä ja ihmisen toimintaa biopsykososiaalisesta näkökulmasta. Fysioterapeutin osaamisessa on keskeistä asiakkaan kohtaamisen ja ohjaamisen lisäksi motorinen oppiminen, anatomian, fysiologian ja biomekaniikan sekä näihin liittyvien rajoitteiden ja toimintamahdollisuuksien ymmärtäminen. Osaamisalueita ovat fysioterapeuttinen tutkiminen ja arviointiosaaminen, ohjaus- ja neuvontaosaaminen, terapiaosaaminen, teknologiaosaaminen, eettinen osaaminen ja yhteiskuntaosaaminen.
Fysioterapeutti vastaa itsenäisesti työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, arvioinnista ja kehittämisestä. Fysioterapeutin työ on asiakaslähtöistä ja tutkittuun tietoon perustuvaa.
Fysioterapeutiksi opiskelet aidoissa asiakastilanteissa, teoria ja käytäntö nivoutuvat opinnoissasi tiiviisti yhteen. Opinnoissa saat tilaisuuden kehittää tulevaisuuden ratkaisuja väestön hyvinvoinnin ja kuntoutuksen edistämiseksi. Valmistuneena fysioterapeuttina osaat hyödyntää uusinta tietoa fysioterapian toteutuksessa. Käytät tutkivaa työotetta ja näyttöön perustuvaa tietoa omassa työssäsi sekä fysioterapian kehittämisessä.
Jokaisen opiskelijan opintoihin sisältyy tietty määrä yhteisen ja ammatillisen ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opintoja. Tutkinnon ydinosaaminen muodostaa osaamisesi perustan ja takaa asiantuntijuuden. Täydentävällä osaamisella sinun on puolestaan mahdollista syventää ja laajentaa osaamistasi haluamaasi suuntaan ja rakentaa omia tavoitteitasi parhaiten palveleva, yksilöllinen tutkinto.
Koulutus etenee teemoittain. Ensimmäisen lukuvuoden aikana perehdyt fysioterapeutin ammattiin ja alaan. Toisen lukuvuoden aikana opiskelet työ- ja toimintakyvyn arviointia ja opit, kuinka voit edistää sitä työssäsi fysioterapeuttina. Kolmantena lukuvuotena perehdyt erilaisiin tapoihin soveltaa fysioterapian tutkimis- ja terapiamenetelmiä sekä opit toimimaan alasi asiantuntijana. Neljäntenä vuotena opinnoissa tuetaan erityisesti kasvuasi fysioterapian kehittäjäksi ja vaikuttajaksi.
Lappeenrannan kampuksella opinnot toteutetaan käytännönläheisesti biomekaniikan ja kuormitusfysiologian laboratorioita hyödyntäen sekä aidoissa ja simuloiduissa toimintaympäristöissä. Opinnoissa korostuvat fysioterapeutin ammatissa tarvittavat käden taidot, terveysteknologian hyödyntäminen ja valmentava työote.
Voit täydentää osaamistasi paitsi omalta koulutusalaltasi myös koko LAB ammattikorkeakoulun yhteisestä alojen koulutustarjonnasta.
Fysioterapeutti (AMK). Fysioterapeutin ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi voit hakea ammattioikeuksia sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.
Tutkintokieli on suomen kieli. Koulutuksessa käytetään paljon englanninkielistä opetusmateriaalia, ja osassa opintoja opetuskielenä voi olla myös englanti.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa.
Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksissamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittaneena saat tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee lähes 900 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa 78 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä vaikka et ulkomaille lähtisikään!
LABissa pääset tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojesi aikana. Opintoihisi voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alasi työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä. Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiäsi aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojesi ajan.
LAB tekee tiivistä yhteistyötä myös LUT-yliopiston kanssa.
LAB-ammattikorkeakoulu on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. LABin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ohjaavat strategiset vahvuusalueet ovat:
Valmistuttuasi voit työskennellä julkisella, yksityisellä ja kolmannella sektorilla tai yrittäjänä. Työympäristönäsi voi olla erilaiset sairaalat ja terveyskeskukset, tutkimus- ja hoitolaitokset, kuntoutuslaitokset ja kylpylät, työterveyshuolto, kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestöt, sosiaalitoimi, vanhuspalvelut ja päiväkodit, koulu- ja liikuntatoimi sekä vapaa-ajan palvelut, projektit ja tutkimus- tai kehittämishankkeet.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.