Valokuvausta opiskelleena kuvataiteilijana havainnoit, tulkitset ja rakennat todellisuutta. Voit keskittyä studiotyöhön, valaisemiseen ja teknisesti laadukkaiden kuvien rakentamiseen tai voit kuvata maailman ilmiöitä havainnollisesti journalistisiin medioihin. Työpaikkasi voi olla esimerkiksi mediatalo, kustantamo, viestintä- tai mainostoimisto. Monet valokuvaajat toimivat myös yrittäjinä.
Valokuvaajana sinulla on oma, vahva ja puhutteleva kuvallinen kieli. Toisaalta työssä vaaditaan myös digitaalisten työprosessien hallintaa. Esimerkiksi videokuvaus ja 3D-työskentely ovat tulleet osaksi monien valokuvaajien työtä.
Havainnoiva ja dokumentaarinen lähestymistapa
LAB-ammattikorkeakoulun valokuvauksen opinnoissa painottuvat havainnoiva ja dokumentaarinen lähestymistapa. Tulkitset ajan ilmiöitä ja luot kuvakertomuksille uudenlaisia esittämistapoja niin kuvataiteen kuin journalisminkin käyttöön. Saat opettajiltasi yksilöllistä ohjausta, jossa huomioidaan omat vahvuutesi.
Opetus toteutetaan luovassa ja yhteisöllisessä oppimisympäristössä. Opiskelet usein erilaisissa opiskelijaryhmän projekteissa tai työelämähankkeissa, ja ensimmäinen työpaikka tai ensimmäiset asiakkaat löytyvät usein opiskelun aikana luotujen kontaktien kautta. Tarjoamme myös mahdollisuuden laajentaa ja syventää omaa osaamista vaihto-opintojaksolla ulkomaisissa yhteistyökorkeakouluissamme.
Valokuvausopiskelijoilla on tiivis ja luova yhteishenki
”Koulutus antaa eväät pitkäaikaiseen työskentelyyn omien kuvausprojektien parissa, oli se sitten esimerkiksi taiteellista, journalistista tai kaupallista kuvaa – tai vähän kaikkea niiden väliltä.”
Valokuvaaja havainnoi, tulkitsee ja rakentaa todellisuutta kuvin. LABin Muotoiluinstituutin Lahdessa järjestettävät valokuvauksen opinnotpainottuvat dokumentaariseen valokuvaamiseen, jota tehdään niin kuvataiteen kuin journalistiseen julkaisuympäristöön. Opinnot tarjoavat laajan ammatillisen pohjan valokuvauksessa ja videokuvauksessa.
LAB-ammattikorkeakoulun Lahdessa toteutettavissa valokuvauksen opinnoissa painottuvat havainnoiva ja dokumentaarinen lähestymistapa. Tulkitset ajan ilmiöitä ja luot kuvakertomuksille uudenlaisia esittämistapoja niin kuvataiteen kuin journalisminkin käyttöön. Opinnoissa saat myös studiokuvaamisen osaamista esimerkiksi tuote- ja mainoskuvaukseen. Saat opettajiltasi yksilöllistä ohjausta, jossa huomioidaan omat vahvuutesi.
Opetus toteutetaan luovassa ja yhteisöllisessä oppimisympäristössä. Kampuksen tilat ja laitteet mahdollistavat monipuolisen ja ajanmukaisen oppimisen. Opiskelet usein erilaisissa projekteissa tai työelämähankkeissa ja ensimmäinen työpaikka tai ensimmäiset asiakkaat löytyvät usein opiskelun aikana luotujen kontaktien kautta.
Tarjoamme myös mahdollisuuden laajentaa ja syventää omaa osaamista vaihto-opintojaksolla ulkomaisissa yhteistyökorkeakouluissamme.
Tutkinto sisältää 240 opintopistettä päätoimisia opintoja, joista harjoittelua on 30 opintopistettä. Kunkin lukuvuoden aikana opiskelija suorittaa keskimäärin 60 opintopistettä. Ammatin edellyttämien taitojen ja tiimityöskentelyn oppiminen tapahtuu kampuksella, alan moderneja erityistiloja hyödyntäen.
Koulutus rakentuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Täydentävä osaaminen koostuu pääosin laajoista kokonaisuuksista, joissa opiskellaan työelämäläheisesti keskittyen tietyyn ammatilliseen teemaan aina kokonaisen lukukauden ajan.
YDINOSAAMINEN 75 op
- Yhteinen ydinosaaminen 15 op
- Ammatillinen ydinosaaminen 60 op
Tutkintokieli on suomen kieli. Osa opintojaksoista toteutetaan englannin kielellä ja tentin, oppimistehtävät tai opinnäytetyön voi sovitusti tehdä englannin kielellä.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa.
Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksissamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittaneena saat tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee lähes 900 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa 78 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä vaikka et ulkomaille lähtisikään!
LABissa pääset tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojesi aikana. Opintoihisi voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alasi työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä. Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiäsi aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojesi ajan.
LAB tekee tiivistä yhteistyötä myös LUT-yliopiston kanssa.
LAB-ammattikorkeakoulu on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. LABin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ohjaavat strategiset vahvuusalueet ovat:
Valokuvaajan työpaikka voi olla esimerkiksi mediatalo, kustantamo ja viestintä- tai mainostoimisto. Valokuvataiteilijoina toimivat valmistuneet jatkavat usein opintojaan jatko-opinnoissa Suomessa ja ulkomailla. Monet valokuvaajat toimivat yrittäjinä.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös eri taideyliopistojen maisteriohjelmiin.