Palvelumuotoilu – mitä se on ja missä sitä tarvitaan?
Oletko joskus törmännyt epäloogiseen verkkokauppaan, jossa esimerkiksi ostoskoriin lisätyt tuotteet katoavat kuin savuna ilmaan? Eksyminen viraston käytäville tai kaupungin kaduille epäselvien ohjeistusten takia saattaa myös olla monelle tuttu tilanne – esimerkkejähän riittää! Taikasana näissä tilanteissa on palvelumuotoilu – tai paremminkin sen puute.
Palvelumuotoilun tarkoituksena on kehittää ja sujuvoittaa erilaisia palveluita, tiloja tai tuotteita erityisesti käyttäjän näkökulmasta. Palvelumuotoilija varmistaa, että asiakaskokemus on miellyttävä ja käyttäjä on koko sujuvan asioinnin ajan perillä siitä, mitä kulloisenakin hetkenä tapahtuu. Palvelumuotoilua voidaan siis hyödyntää lähes millä alalla tahansa, aina pelifirmoista arkkitehtipalveluihin, verkkokauppoihin ja kaupunkisuunnitteluun. Palvelumuotoilu on luovaa ongelmanratkaisua parhaimmillaan.
Ihmis- ja käyttäjälähtöistä suunnittelua
Palvelumuotoilu on ihmis- ja käyttäjälähtöistä suunnittelua. Alaa opiskelleena muotoilijana voit työskennellä esimerkiksi palvelumuotoiluun ja digitaalisuuteen suuntautuneissa yrityksissä, pelifirmoissa tai kaupunkisuunnittelua ja arkkitehtipalveluja tarjoavissa toimistoissa Suomessa tai ulkomailla.
Koulutuksen ydinosaamista on luova ongelmanratkaisukyky. Perehdyt käyttäjälähtöiseen muotoiluun ja opit tarkastelemaan suunnittelukohteita monipuolisesti. Tunnistat ihmisten tarpeet ja kehität palveluita ja strategioita niiden pohjalta. Opiskelet monitilaista suunnittelua ja opit luomaan ratkaisuja niin rakennettuun ympäristöön, verkko- ja mobiiliympäristöihin kuin lisättyihin todellisuuksiinkin (VR, AR, XR).
Opinnoissa painotetaan kaupunkiympäristön tila- ja virtuaalikokemusten merkitystä hyvän käyttäjäkokemuksen toteutumisessa. Muotoilun avulla kehitetään esimerkiksi kaupunkien palveluita, rakennetaan identiteettiä sekä ratkotaan ongelmia.
Koulutuksen keskeisinä tarkastelunäkökulmina ovat käyttäjälähtöisyys, toiminnallinen ja esteettinen laatu ja kestävä kehitys. Opiskelu on vahvasti tulevaisuusorientoitunutta – meillä et vain opiskele, vaan olet mukana kehittämässä muotoilun tulevaisuutta.
"Palvelumuotoilu houkutteli myös siksi kun sitä tarvitaan lähes kaikkialla. Muotoilijat voivat työllistyä minne päin maailmaa tahansa esimerkiksi muotoilutoimistoihin, pelifirmoihin tai kaupunkisuunnitteluun."
Palvelumuotoilu on tulevaisuusorientoitunutta ihmis- ja käyttäjälähtöistä suunnittelua. Koulutuksen ytimenä on luova ongelmanratkaisukyky ja opinnoissa painotetaan läpileikkaavaa ja laaja-alaista taitoa tarkastella suunnittelukohdetta monipuolisesti. Työskentelyn tavoitteena on kehittää uusia ratkaisuja yhteistyössä erilaisten ihmisten, tiimien ja organisaatioiden kanssa.
Palvelumuotoilun tarkoituksena on kehittää ja sujuvoittaa esimerkiksi erilaisia palveluita, tiloja tai tuotteita erityisesti käyttäjän näkökulmasta. Palvelumuotoilija varmistaa, että asiakaskokemus on miellyttävä ja käyttäjä on koko sujuvan asioinnin ajan perillä siitä, mitä kulloisenakin hetkenä tapahtuu.
Palvelumuotoilua voidaan siis hyödyntää lähes millä alalla tahansa, aina pelifirmoista arkkitehtipalveluihin, verkkokauppoihin ja kaupunkisuunnitteluun.
Koulutuksessa keskitytään palveluiden ja strategioiden sekä niihin liittyvien tuotteiden, tilojen ja palvelujen suunnitteluun ja soveltavaan tutkimukseen. Keskeisinä tarkastelunäkökulmina on käyttäjälähtöisyys, toiminnallinen ja esteettinen laatu sekä kestävä kehitys. Opiskelu, kuten muotoilijan työkin, on vahvasti tulevaisuusorientoitunutta. Suoritat suuren osan opinnoistasi työskentelemällä aidoissa yritysyhteistyöprojekteissa.
Palvelumuotoilun opinnoissa painotetaan kaupunkiympäristön tila- ja virtuaalikokemusten merkitystä hyvän käyttäjäkokemuksen toteutumisessa. Työskentelyssä korostuu muotoiluosaamisen ja prosessinhallintataitojen merkitys. Opinnoissa sukelletaan ihmislähtöisen suunnittelun teoriaan ja menetelmiin sekä tehdään oikeita kehitysprojekteja aidoissa ympäristöissä yhteissuunnittelun keinoin.
Opinnoissasi perehdyt käyttäjälähtöiseen muotoiluun ja monitilalliseen suunnitteluun, jossa kehität ratkaisuja rakennettuun ympäristöön, verkko- ja mobiiliympäristöön sekä lisättyihin todellisuuksiin (AR, VR). Palvelumuotoilun koulutus keskittyy ihmisen tarpeiden tunnistamiseen ja sitä kautta käyttäjälähtöisten palveluiden sekä strategioiden kehittämiseen.
Opintojen aikana kehität erilaisissa suunnittelutehtävissä ratkaisuja käyttäjien henkilökohtaisten, sosiaalisten ja kulttuuristen tarpeiden ja toiveiden mukaan. Huomioit muotoilu- ja suunnittelutyössä lisäksi ympäristön asettamat vaatimukset ja haasteet.
Muotoiluosaamisesta on tullut pysyvä osa kaupunkien kehittämistyötä. Muotoilun avulla kehitetään esimerkiksi kaupunkien palveluita, rakennetaan identiteettiä sekä ratkotaan kaupunkien ongelmia. Opintojen aikana keskitytään yhteiskunnallisen muotoilun mahdollisuuksiin, kaupunkien haasteiden tunnistamiseen ja ratkaisemiseen. Tavoitteena on yritysten ja julkisen sektorin innovaatiotoiminnan ja -kyvykkyyden vauhdittaminen muotoiluosaamisen avulla.
Aiemmin vastaavan koulutuksen nimenä on ollut kokemus- ja palvelumuotoilun koulutus.
Tutkinto sisältää 240 opintopistettä opintoja, joista harjoittelua on 30 opintopistettä. Kunkin lukuvuoden aikana opiskelija suorittaa keskimäärin 60 opintopistettä.
Koulutus rakentuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Opintojen moduulit ovat laajuudeltaan 10–30 op. Täydentävä osaaminen voi koostua alan opintokokonaisuuksista, monialaisista opinnoista sekä muusta omaa ammatillista kasvua tukevasta osaamisesta.
YDINOSAAMINEN 105 op
Yhteinen ydinosaaminen 15 op
Ammatillinen ydinosaaminen 90 op
TÄYDENTÄVÄ OSAAMINEN 90 op
Valinnaiset ammatilliset opinnot (ns. studio-opinnot) sekä vapaasti valittavat opinnot 90 op
Tutkintokieli on suomen kieli. Osa opintojaksoista toteutetaan englannin kielellä ja tentin, oppimistehtävät tai opinnäytetyön voi sovitusti tehdä myös englannin kielellä.
Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu 15 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö, jossa voi painottaa tutkimuksellista tai toiminnallista otetta.
Opinnäytetyö laajentaa ja syventää ammattiosaamistasi ja antaa monipuolisia valmiuksia toimia alan kehittämistehtävissä. Opinnäytetyö kehittää tiedonhankinta- ja ongelmaratkaisutaitojasi sekä kokonaisuuksien hahmottamista ja se voidaan toteuttaa työelämän toimeksiantona tai kehittämishankkeessa. Opinnäytetyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä ja siihen kuuluu kirjallinen osio. Parhaimmillaan opinnäytetyö toimii ponnahduslautana työelämään.
LAB on kansainvälinen ammattikorkeakoulu. Meillä on yli 300 yhteistyökorkeakoulua, joiden kanssa järjestämme vaihto-ohjelmia sekä kehitämme koulutustamme.
Sadat LABin opiskelijat lähtevät vuosittain ulkomaille joko harjoitteluun tai opiskelemaan. Osassa koulutuksissamme on mahdollisuus myös kaksoistutkinnon (double degree) suorittamiseen. Kaksoistutkinnon suorittaneena saat tutkinnon sekä LABista että ulkomaalaisesta yhteistyökorkeakoulusta.
LABiin tulee vuosittain paljon opiskelijoita ympäri maailmaa. Meillä opiskelee lähes 900 kansainvälisiä tutkinto-opiskelijaa 78 eri maasta. Opiskelu on siis aidosti kansainvälistä vaikka et ulkomaille lähtisikään!
LABissa pääset tekemään yhteistyötä yritysten ja työyhteisöjen kanssa jo opintojesi aikana. Opintoihisi voi kuulua esimerkiksi suoraan oman alasi työnantajille tehtäviä projekteja ja harjoitustöitä. Erilaiset oppimisympäristöt, kuten opiskelijoiden osuuskunnat, vahvistavat kytköksiäsi aitoon vuorovaikutukseen työelämän kanssa koko opintojesi ajan.
LAB tekee tiivistä yhteistyötä myös LUT-yliopiston kanssa.
LAB-ammattikorkeakoulu on työ- ja elinkeinoelämän innovaatiokorkeakoulu, mikä näkyy muun muassa työelämäläheisissä tutkinnoissa ja alueita palvelevassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. LABin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa ohjaavat strategiset vahvuusalueet ovat:
Moni Muotoiluinstituutista valmistunut on saanut ensimmäisen työpaikkansa koulutuksen aikana luoduilla kontakteilla, sillä opinnoissa tehdään runsaasti yhteistyötä työelämän edustajien kanssa jo opiskeluaikana.
Valmistuttuasi voi toimia monissa erilaisissa työtehtävissä, esimerkiksi kaupunkien tai valtion palveluksessa, yritysten tuotekehitys-, suunnittelu- tai markkinointitiimeissä tai vaihtoehtoisesti muotoilu- ja arkkitehtipalveluja tarjoavissa toimistoissa tai alan itsenäisenä yrittäjänä.
Toimenkuvasi työelämässä voi liittyä kaupunkien tai palvelujen kehittämiseen. Esimerkiksi urbanisaation myötä on syntynyt uusi ammattikunta, urbaani suunnittelija (urban planner, citymaker, city creator), joka yhdistelee sujuvasti eri konsepteja, tilasuunnittelua, maisema-arkkitehtuuria, muotoilua, tapahtuma- ja kulttuurituotantoa ja kaupallista bisnestä.
Työpaikkasi voi olla esimerkiksi pelifirma, palvelumuotoiluun ja digitaalisuuteen suuntautunut yritys, kaupunki, valtio, ministeriö tai kaupunkisuunnittelua ja arkkitehtipalveluja tarjoava toimisto. Voit esimerkiksi toimia seuraavissa tehtävissä:
muotoilija
informaatiomuotoilija
palvelumuotoilija
kaupunkimuotoilija
kokemusmuotoilija
ohjelmistosuunnittelija
urbaani suunnittelija, urban planner
citymaker, city creator
käyttöliittymäsuunnittelija, UX-suunnittelija
tuotepäällikkö, tuotekehityspäällikkö
konseptisuunnittelija.
Koulutus antaa hyvät valmiudet asiantuntija- ja kehittämistehtäviin sekä yrittäjyyteen. Työpaikka voi löytyä myös kansainväliseltä kentältä.
Voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) tähtäävään koulutukseen hankittuasi vähintään kaksi vuotta alan ammatillista työkokemusta. Voit hakeutua opiskelemaan myös yliopiston maisteriohjelmiin.