Sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen, 45 op

Sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen on itsenäinen avohoidon palvelujen tehtävä, joka laajentaa sairaanhoitajan roolia lisäten vastuuta ja osaamista asiakkaan terveydentilan määrittelystä ja lääkehoidon toteutuksesta.

Sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen laajenee.
Terveydenhuollon ammattihenkilölakiin 23 b § on 1.5.2019 alkaen tehty muutos, joka mahdollistaa sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen käyttöönoton entistä laajemmin.
Hyvinvointialueiden avohoidon vastaanottojen ja yhteispäivystyksien lisäksi sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmäärääminen on nykyisin mahdollista myös muissa perusterveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon avohoidon palveluissa, jotka kuuluvat hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle. Tällä tarkoitetaan myös palveluita, joita hyvinvointialue hankkii ostopalveluna. Tavoitteena on nopeuttaa asiakkaan hoitoon pääsyä sekä sujuvoittaa terveydenhuollon palveluja. Palveluprosesseja ja työnkuvia uudistamalla voidaan edistää palvelun laatua kustannustehokkaasti.
Toteutusaika
25.01.2024 - 31.03.2025
Laajuus
45 op
Paikka

LAB-ammattikorkeakoulu
Lahden kampus
Mukkulankatu 19
15210 Lahti

 

Hinta
5400 € Alv 0 % Laskutetaan 5 erässä.

Kuva


Koulutus tuottaa sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisessä tarvittavan osaamisen (VN A 1089/2010). Koulutuksen jälkeen on mahdollista hakea rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyttä sekä yksilöintitunnusta Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta kulloinkin voimassa olevien asetusten perusteella.

Tavoite

Koulutuksen käytyään opiskelija osaa

  • tunnistaa oman ammatillisen osaamisensa ja vastuualueensa rajat rajatussa lääkkeenmääräämisessä sekä noudattaa lääkkeenmääräämisestä annettuja säädöksiä ja potilasturvallisuuden vaatimuksia
  • soveltaa itsenäisessä rajatussa lääkkeenmääräämisessä tarvittavia laaja-alaisia ja edistyneitä tutkittuun tietoon perustuvia menetelmiä potilaan hoidontarpeen arvioinnissa, diagnosoinnissa, hoitotyön ja oireenmukaisen hoidon toteuttamisessa sekä hoidon vaikutusten seurannassa ja arvioinnissa
  • itsenäisesti soveltaa, yhdistää ja kriittisesti arvioida kliinisessä hoitotyössä kliinisen lääketieteen, tautiopin, farmakologian ja reseptiopin tietoja rajatuksi lääkkeen määräämiseksi sekä potilaan lääkehoidon turvalliseksi toteuttamiseksi moniammatillisen tiimin jäsenenä
  • kriittisesti arvioida ja jatkuvasti kehittää lääkkeen määräämiseen liittyvää osaamistaan ja työyhteisön toimintatapoja potilaiden lääkehoidossa moniammatillisen tiimin jäsenenä.

Kenelle?

Sairaanhoitajat tai terveydenhoitajat ja kätilöt, joilla on viimeisten viiden vuoden ajalta vähintään kolmen vuoden työkokemus lääkkeen määräämiseen liittyvällä tehtäväalueella.

Sisältö

  • Lääkehoidon eettinen ja juridinen tietoperusta hoitotyössä 5 op
  • Potilaan tutkiminen ja kliininen päätöksenteko 7 op
  • Kliinisen hoitotyön toteuttaminen 8 op
  • Farmakologia ja lääkkeen määrääminen 12 op
  • Turvallinen lääkehoito asiakastilanteissa 13 op

Koulutuspäivät

Kevään 2024 koulutuspäivät:

25.-26.1.2024

19.-20.2.2024

21.-22.3.2024

4.- 5.4.2024

6.-7.5.2024

3.-4.6.2024

Pääsyvaatimus

Koulutukseen valinta edellyttää, että

  • sinut on laillistettu sairaanhoitajana tai sairaanhoitajana laillistettu terveydenhoitaja tai kätilö (amk/opistoaste) ja
  • sinulla on viimeisten viiden vuoden ajalta vähintään kolmen vuoden työkokemus lääkkeen määräämiseen liittyvällä tehtäväalueella.

Toteutustapa ja opetusmenetelmät

Opintojen laajuus on 45 op (1 op on n. 27 tuntia opiskelijan työtä). Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Lähiopetuspäiviä on noin 22, yleensä kaksi peräkkäistä päivää kuukaudessa. Lähipäivistä neljä toteutetaan verkkovälitteisesti. Farmakologian ja reseptiopin opinnoista vastaa Itä-Suomen yliopisto. Teoreettisia opintoja tukee käytännön oppiminen omassa työyksikössä laillistetun lääkärin ohjaamana. Opiskelijan työnantaja vastaa työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ja lääkäriohjaajan järjestämisestä. Koulutuksen vastuuopettajat opastavat ja ohjaavat työnantajia työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.  

Hyväksytysti suoritettu koulutus voidaan osittain hyväksi lukea ylempään amk-tutkintoon johtavissa opinnoissa. Opiskelussa on tiivis tahti, jossa monipuoliset opetus- ja oppimismenetelmät edellyttävät motivaatiota ja sitoutumista vaativaan opiskeluun työn ohella. Opiskelijalle on eduksi tietotekniikan hyvä hallinta, koska suuri osa opinnoista suoritetaan verkko-opintoina.

Muuta tärkeää

Tärkeät linkit, tutustu näihin

Asetus lääkkeenmääräämisen edellyttämästä koulutuksesta

Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain 23 b §:n muuttamisesta

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190533 

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkkeen määräämisestä annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190992

Koulutuksen kulukorvaus

Vuoden 2019 alussa voimaan tulleen terveydenhuoltolain muutoksen myötä valtio voi maksaa kunnille ja kuntayhtymille korvausta sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyyteen johtavasta koulutuksesta. Koulutuskorvaukseen ovat oikeutetuttuja myös ne uudet toimintayksiköt, joissa rajattu lääkkeenmäärääminen on nykyisin mahdollista.

  • Korvaus koulutuksesta voidaan maksaa henkilön työnantajana toimivalle terveydenhuollon toimintayksikölle
  • Korvauksen saajana voi olla sairaanhoitopiiriä tai terveyskeskusta ylläpitävä:
    1. kunta
    2. kuntayhtymä
    3. kunnan tai kuntayhtymän järjestämisvastuulla oleva sopimuksen perusteella tai muulla tavalla kunnan tai kuntayhtymän lukuun terveydenhuollon avohoidon palveluja tuottava yksikkö
  • Korvaus maksetaan lääkkeen määräämisen edellyttämän koulutuksen perusteella, kun sairaanhoitaja on saanut rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä.

Koulutuskorvauksen euromäärästä säädetään STM:n asetuksella.

https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210589

Työnantaja vastaa VN asetuksen 1089/2010 mukaisesta koulutukseen sisältyvästä työssä oppimisen ja näytön arvioinnin resursoinnista ja järjestelyistä. Matkustus-, majoitus- ja ruokailukustannuksista lähiopiskelun aikana osallistuja vastaa itse.

Haku koulutukseen

Hakuaika 7.8.2023 - 2.1.2024

Hae koulutukseen tästä

Tarkistamme haussa ilmoittamasi tutkinnon Valviran rekisteröintinumerolla JulkiTerhikistä. Rekisteröintinumero kysytään hakulomakkeella. Tutkintotodistusta ei erikseen tarvitse toimittaa.

Tämän lisäksi sinun tulee toimittaa kopio työtodistuksesta.
Huom! Todistuksesta tulee käydä ilmi vähintään kolmen vuoden työkokemus viimeisten viiden vuoden ajalta lääkkeen määräämiseen liittyvällä tehtäväalueella. Muuta työkokemusta ei huomioida.

Voit toimittaa kopion työtodistuksesta joko sähköpostitse minna [dot] kamariatlut [dot] fi tai postitse osoitteella:

LAB-ammattikorkeakoulu
Minna Kämäri
Mukkulankatu 19
15210 Lahti

Koulutuksen käynnistyttyä sinun tulee lisäksi toimittaa:

a) Työssä tapahtuvan opiskelun ohjauksesta ja osaamisen näytön arvioinnista vastaavan lääkärin sitoumus 

b) Työnantajan lausunto, josta käy ilmi suunniteltu tehtävänkuva liittyen lääkkeen määräämiseen 

Valintakoe

Valintakoe järjestetään ma 27.11.2023 klo 16.00 - 19.00 Lahden kampuksella, Mukkulankatu 19 ja Lappeenrannan kampuksella, Yliopistonkatu 36.

Uusintakoe järjestetään 10.1.2024 klo 16.00 - 19.00 Lahden kampuksella, Mukkulankatu 19 ja Lappeenrannan kampuksella, Yliopistonkatu 36.

Ilmoittaudu kokeeseen tästä

Voit osallistua valintakokeeseen, vaikka et olisi vielä työnantajan kanssa keskustellut asiasta ja sopinut koulutukseen osallistumisesta. Mikäli suoritat hyväksytysti valintakokeen, sinulla on mahdollisuus työnantajan hyväksymisen jälkeen aloittaa koulutus.

Valintakokeeseen on mahdollista osallistua myös yhteistyöammattikorkeakoulujen toimipisteissä. Hakuyhteistyötä tehdään muiden ammattikorkeakoulujen kanssa.

Valintakokeeseen voivat ilmoittautua kaikki hakukelpoiset.

Valintakoe koostuu 

  • farmakologista osaamista kuvaavasta osiosta (kirjallinen kuulustelu).

    Valintakoe kirjana on Pelkonen, O. & Ruskoaho, H. et al. (toim. 2021): Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia. 5. uudistettu painos. Duodecim, Karisto Oy, Hämeenlinna. Sivut 9-130, luvut 1-5 (saatavilla myös Terveysportin Duodecim lääketietokannassa ja Duodecimin Oppiportissa)

    tai

    Koulu, M. & Mervaala, E. (toim. 2018): Farmakologia ja toksikologia, 10. uudistettu painos. Medicina, Kuopio. Sivut 17–135, luvut 1-7

  • lääkelaskujen hallintaa kuvaavasta osiosta (hyväksytty / hylätty, vähintään neljä viidestä tulee olla oikein).  

Valintakokeen maksimipistemäärä on 50 pistettä. Valintakokeesta on saatava vähintään 20 pistettä.

Huom! Haluamme tukea valmistautumistasi koulutuksen pääsykokeeseen ja tarjoamme kaikille koulutukseen hakeutuville ilmaisen farmakologian valmennuksen verkossa seuraavasti:

Ke 18.10.2023 klo 16.30 – 19
Ke 15.11.2023 klo 16.30 – 19 

Ilmoittaudu farmakologian valmennukseen sähköpostitse heidi [dot] lettojarviatlab [dot] fi 

Pidätämme oikeuden koulutuksen aikataulun muuttamiseen tai koulutuksen perumiseen.

Peruutusehdot
Peruutus on hakuaikana maksutonta. Opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen tehdystä peruutuksesta perimme 50 % koulutuksen hinnasta. Koulutuksen alkamisen jälkeen tehdystä peruutuksesta (= keskeyttäminen) perimme koko koulutuksen hinnan. Jo maksettuja eriä ei palauteta. Työnantajalla on mahdollisuus vaihtaa osallistujaa ennen koulutuksen alkua. Peruutus on tehtävä kirjallisesti osoitteeseen taydennyskoulutus@lab.fi

Asiakkaidemme kokemuksia:

Farmakologia oli vaikein osuus opinnoista. Mahtava koulutus, kiitos paljon kaikille.

Yleisesti tehtävät olivat hyviä ja tapauspäiväkirjat laajoja ja työllistäviä, pääsi perehtymään tarkasti tiettyyn lääkeaineeseen kokonaisuutena. Luennot olivat hyviä myös etänä.

Lisätietoja koulutuksesta:

Ann-Nina Maksimainen
Asiakkuuspäällikkö
Hyvinvointi ja terveys
ann-nina [dot] maksimainenatlab [dot] fi