Sähköinen palautus

Perehdy huolellisesti ennakkotehtävien sähköisen palauttamisen ohjeisiin tällä sivulla. Nämä ohjeet koskeva muotoilun, mediasuunnittelun ja valokuvauksen koulutuksiin hakevia. Kuvataiteen ennakkotehtävät palautetaan ennakkotehtäväsivulla olevan ohjeen mukaan postitse.

Etänä toteutettavan valintakokeen tehtäväpalautukset ohjeistetaan kutsukirjeessä sekä valintakokeen aikana erikseen. Alla oleva ohje tehtäväpalautusten valokuvaamisesta toimii kuitenkin myös valintakokeen tehtävien yhteydessä.

Töiden valokuvaaminen

Paperille tekemäsi työt tai esimerkiksi kolmiulotteiset mallit tulee valokuvata, jotta voit liittää ne tehtäväpalautukseen. Kiinnitä kuvatessa huomiota valaistukseen sekä kuvan rajaukseen, jotta työsi on arvioitavissa kuvan perusteella mahdollisimman hyvin. Kameran yhteydessä oleva salamavalo toimii harvoin hyvin tällaisessa kuvaamisessa, pyri siis kuvaamaan työsi riittävän valoisassa paikassa!

Voit kokeilla kuvan ottamista ulkona pilvipoutaisella säällä: aseta työ mieluiten tummalle, tasaiselle alustalle. Pyri kuvaamaan piirustukset suoraan yläpuolelta siten, että se näkyy kuvassa vääristymättä. Jos kuvauslaitteessasi voi valita polttovälin (esim. optinen zoom), käytä muuta kuin laajakulmavaihtoehtoa. Vältä suoraa auringonpaistetta tai työn päälle lankeavia varjoja.

Tarkista ottamasi kuvat, jotta ne ovat varmasti tarkkoja ja värit näkyvät haluamallasi tavalla. Jos värit eivät näytä oikealta, kokeile kuvata toisenlaisessa valossa.

Hyvässä valossa nykyaikaiset kännykkäkamerat tuottavat hyvän lopputuloksen, mutta voit toki käyttää myös digikameraa. Paperille tehdyn työn voi myös digitoida skannerilla, jos sinulla on siihen mahdollisuus.

 

Muotoilun, mediasuunnittelun ja valokuvauksen koulutusten ennakkotehtävät palautetaan sähköisesti. Palautus tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa samalla, kun teet yhteishakua. Kun olet valinnut yhden tai useamman koulutuksistamme hakukohteiksesi, pääset tallentamaan ennakkotehtäväpalautuksesi tiedostoliitteinä. Opintopolku.fi-palvelu opastaa tallennusvaiheen. Tehtävät on liitettävä hakemukseen ja hakemus lähetettävä hakuajan päättymiseen 30.3.2023 klo 15.00 mennessä.

 

Jos haet useampaan kuin yhteen hakukohteistamme, sinun tulee tehdä ja palauttaa ennakkotehtävät jokaiseen hakukohteeseen, johon haet.

 

Ennakkotehtäväpalautuksen valmistelu

Kokoa tekemäsi tehtävät yhdeksi pdf-tiedostoksi! Nimeä tiedosto tyyliin sukunimi-etunimi-hakukohde.pdf eli vaikkapa tavallinen-taavi-puettavamuotoilu.pdf. Älä käytä tiedoston nimessä välilyöntejä tai muita välimerkkejä kuin tavuviivaa. Jos haet useampaan Muotoiluinstituutin hakukohteeseen, tee oma pdf-tiedosto jokaiseen hakukohteeseen.

Voit luoda pdf-tiedoston haluamallasi tavalla, esimerkiksi liittämällä kaikki tehtävät (kuvat, tekstit ym.) tekstinkäsittelyohjelma Wordiin monisivuiseksi dokumentiksi, jonka viet PDF-tiedostoksi:
Tiedosto > Vie > Luo PDF- tai XPS-tiedosto 

...tai englanniksi:
File > Export > Create PDF/XPS Document

Voit koostaa pdf-tiedoston monilla muillakin tavoilla ja ohjelmistoilla. Kannattaa etsiä ohjeita esimerkiksi hakusanoilla ”combine files into pdf”. Tarjolla on myös useita verkossa toimivia palveluita, joita voit hyödyntää (esim. Sejda tai Smallpdf). 

Voit halutessasi pyytää vaikkapa kaveriltasi apua pdf-tiedoston koostamisessa. Tarkasta pdf-tiedosto ennen palauttamista, jotta kaikki näyttää siltä kuin olet tarkoittanut. Tarkasteluun kannattaa käyttää pdf-tiedostojen lukuohjelmaa kuten ilmaiset Adobe Acrobat Reader tai Foxit Reader. Jos kuvat pdf:ssä näyttävät epätarkoilta tai suttuisilta, voit kokeilla muuttaa pakkausasetuksia (compression), jos käyttämäsi väline sen mahdollistaa.

 

Ennakkotehtävien palautus Opintopolku.fi-palvelussa

Kun olet valmis palauttamaan ennakkotehtävät, siirry Opintopolku.fi-palveluun tekemään yhteishaku LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituuttiin. Liitä tehtävät hakemukseen ja lähetä hakemus 30.3.2023 klo 15.00 mennessä.

(Huom: haku aukeaa 15.3.2023 klo 8.00)

 

Tehtävien palautus valintakokeen aikana

Valintakokeen aikana tehtäviä ei enää palauteta Opintopolku.fi kautta. Ilmoitamme palautusohjeet valintakokeen kutsukirjeessä sekä valintakokeen aikana. Palautus hoidetaan sähköisesti esimerkiksi kamerapuhelinta, tablettia tai tietokonetta käyttäen.