ATT - Ammattikorkeakoulujen avoin TKI, oppiminen sekä innovaatioekosysteemi

Hanke kehittää avoimuuden kulttuuria ja avoimia toimintatapoja ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa (TKI), TKI-toimintaan integroidussa oppimisessa sekä työelämäyhteistyössä.



Hankkeen koordinoija on Seinäjoen ammattikorkeakoulu, joka vastaa myös työpakettien toteutuksesta yhdessä Laurea ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeeseen osallistuvat lisäksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Karelia ammattikorkeakoulu, Lahden ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu, Laurea ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Aalto-yliopisto.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Päättynyt
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
OKM
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Liiketoiminta
Painoala
Innovaatiot
Tavoitteet
Tavoitteena on lisätä tiedon avointa liikkumista ammattikorkeakoulujen innovaatioekosysteemeissä ja sitä kautta parantaa tiedontuottajien ja -käyttäjien vuorovaikutusta sekä vähentää tiedon hyödyntämättömyydestä aiheutuvaa osaamis- ja innovaatiovajetta.



Hankkeen toimenpiteet jakaantuvat viiteen työpakettiin, joiden tavoitteet ovat seuraavat:



Työpaketti 1: Avoimen toimintakulttuurin vahvistaminen

Ammattikorkeakoulujen avoimuuden kulttuuri on entistä kehittyneempi. Ammattikorkeakoulut tuottavat ratkaisuja yhteiskunnalliseen keskusteluun ja osallistuvat aktiivisesti tiedon ja osaamisen yhteiskehittämiseen. Avoimella TKI-toiminnalla ja koulutuksella vaikutetaan tulevaisuuden työelämän toimintatapojen ja -ympäristöjen avoimuuteen. Ammattikorkeakoulut tarjoavat henkilöstölleen ja opiskelijoilleen avoimuuden ja aineistonhallinnan ohjeistusta, infrastruktuurin, työvälineitä ja palveluita.



Työpaketti 2: Avoimuuden palveluverkoston (helpdesk) käynnistäminen

Ammattikorkeakoulut tarjoavat digitaalisen alustan avulla henkilöstölle ja opiskelijoille asiantuntija-apua ja ohjeita avoimuuteen liittyvien juridisten, eettisten ja käytännönläheisten kysymysten tunnistamiseen ja ratkaisemiseen (helpdesk). Verkosto jatkaa toimintaansa vakiintuneena toimintatapana myös hankkeen jälkeen.



Työpaketti 3: TKI-integroidun oppimisen avaaminen

Avoin TKI-integroitu oppiminen on luonteva osa ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaa. Ammattikorkeakouluilla on useita sellaisia toimintamalleja ja suosituksia, joilla varmistetaan avoimuus TKI-integroidussa oppimisessa, opetuksessa, oppimisympäristöissä ja vuorovaikutuksessa työelämän kanssa.



Työpaketti 4: Aineistojen kestävä käyttö

Ammattikorkeakoulujen tuottamat tietoaineistot (kattaen mm. julkaisut, opinnäytteet, opetusmateriaalit, TKI-aineistot, hallinnolliset aineistot) ovat yhteiskunnassa laajasti hyödynnettävissä ja niiden kuvailuun, saatavuuteen ja säilyttämiseen liittyvät prosessit ovat hallinnassa. Ammattikorkeakoulut osaavat toisaalta käyttää monipuolisesti myös muiden tuottamaa avointa tietoaineistoa.



Työpaketti 5 Kohti avoimia innovaatioita

Ammattikorkeakoulujen TKI-ympäristöt ja infrastruktuurit ovat tunnettuja ja tehokkaassa käytössä. Hankkeiden tulokset ovat hyvin saatavilla. On muodostunut uudenlaisia innovaatioekosysteemin verkostoja, joissa osaamista osataan hallinnoida paremmin ja tiedon liikkuminen on mahdollisimman avointa.

Hankkeen vaikuttavuus
Tiedon avoimuus on tunnistettu Euroopan laajuisesti keskeiseksi yhteiskunnalliseksi muutosvoimaksi. Ihmisten, pääomien, tavaroiden ja palvelujen vapaan liikkuvuuden lisäksi tiedon ja osaamisen tehokas liikkuvuus on merkittävä tekijä hyvinvoinnin ja kasvun edistämisessä.
Kestävän kehityksen tavoitteet