Waste4Soil - Improving food systems sustainability and soil health with food processing residues

Projektissa toimii 28 partneria kymmenessä eri Euroopan maassa. Waste4Soil-projekti pyrkii kehittämään sovellettavissa olevia teknisiä kierrätyskeinoja muuntamalla ruoantuotantoprosessien sivuvirrat maanparannusaineiksi kiertotalouden, systeemisen ja monitoimijaisen lähestymistavan avulla. Paikallistasolla kaikki ruokaketjun toimijat osallistuvat kehitystyöhön. Tietyt kierrot - ravinteet, orgaaniset ainekset, vesi – suljetaan kiertoon kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.

Projekti keskittyy neljään innovatiiviseen lähestymistapaan 1) tiedon jakaminen jätteen syntypaikasta ja kierrätettävyydestä, 2) innovatiiviset teknologiat, 3) sosiaalinen innovaatio ja yhteiskehittäminen ruoan arvoketjussa ja 4) kiertotalouden liiketoimintamallit.



Hankkeen keskeinen tavoite on toteuttaa ekosysteemiin ratkaisuja, joihin sisältyy myös hankkeen ulkopuoliset eri alojen sidosryhmät maatilatilalta ruokapöytään -periaatteella 1) maanviljelijät ja heidän ekosysteemit, 2) ruokateollisuus, 3) jätehuoltoyhtiöt, 4) lannoiteteollisuus, 5) tutkimus- ja koulutuslaitokset, 6) paikallis- ja alueviranomaiset, 7) kansalaiset ja kuluttajat.



Hankkeessa toteutetaan living lab -menetelmällä sosiaalisesti innovatiivista prosessinhallintaa, jotta nykyiset käytännöt ja teknologiat saataisiin optimoitua. Nämä hankkeen 7 living labia toimivat tutkimusalustoina ja ne mahdollistavat ”ristipölytyksen”, mikä nopeuttaa älykästä, kestävää, joustavaa ja kattavaa ruokajärjestelmää, joka on tavoiteltava kaikille kiertotalouden mukaisille ja jätteettömille yhdyskunnille.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansainvälinen
Rahoitus
Horizon Europe
LABin rooli
Osatoteuttaja
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Kiertotalous
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Anne-Marie Tuomala
Lehtori
anne-marie [dot] tuomalaatlab [dot] fi
Sijainti