Maaseudun palveluyritysten vähähiiliset energiaratkaisut

Ympäristöllisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävät energiaratkaisut ovat tärkeitä maaseudun mikroyrityksille ja

maaseudun menestykselle. Energia-ala elää murrosta ja yritykset hyötyvät uudesta tiedosta. Konkreettinen soveltava ja vertaileva tieto energiaratkaisuista mikroyrityksissä on tarpeellista yrityksille, koska investoinnit ovat yleensä pitkäikäisiä ja niiden vaikutuksista ei ole mikroyritysten näkökulmasta riittävästi tietoa. Investoinnit energiatehokkuuteen tai uusiutuvaan energiaan pienentävät hiilijalanjälkeä mutta tuovat myös taloudellisia säästöjä. Samalla myös toimet tukevat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ja EU:n ja kansallisia hiilineutraaliustavoitteita.



Maaseudun palveluyritysten vähähiiliset energiaratkaisut eli METE2 -hanke edistää tiedon ja osaamisen siirtämistä

energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian investoinneista sosiaali- ja terveysalan (sote)- ja palvelusektorin pien- ja

mikroyrityksille Hämeessä. Hanketta koordinoi LAB-ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajana toimii Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK). Hanketta toteutetaan 1.6.2022–30.6.2024 ja sen budjetti on 199 969,56 €.



Hankkeessa rakennetaan yritysten käyttöön energiainvestointien arviointityökalu, jossa otetaan myös huomioon yritysten erilaiset vuorokautiset toiminta-ajat. Hanke levittää toimialakohtaista tietoa laajemmin yrityksille energiaratkaisuihin liittyvien mahdollisuuksien vaikutuksista ja uusiutuvan energian investointien takaisinmaksuajoista. Hanke julkaisee tietoa vähähiilisistä energiaratkaisuista, kehittämisprosessista ja tuloksista mediassa, blogeissa ja ammattilehdissä. Hankkeessa tuotettua tietoa jalostetaan myös sidosryhmien, kuten tiedeyhteisön ja kehittämistoimijoiden kanssa.
Toteutusaika
-
Projektin tila
Käynnissä
Toteutusalue
Kansallinen
Rahoitus
Maaseuturahasto 2014-2020 Flat rate
LABin rooli
Hallinnoija
Yksikkö
Teknologia
Painoala
Kiertotalous
Tavoitteet
Maaseudun palveluyritysten vähähiiliset ratkaisut- hankkeen tavoitteina on:

1. Kerätä ja välittää tietoa Hämeen maaseudun sote- ja palvelusektorin pien- ja mikroyritysten energiatehokkuuden

parantamisen mahdollisuuksista. Kartoittaa mahdollisuuksia energiatehokkuudelle ja uusiutuvan sekä vähähiilisen energian käytölle.

2. Lisätä Hämeen maaseudulla toimivien pien- ja mikroyrityksien energiatehokkuusosaamista ja tietoisuutta uusiutuvan energian mahdollisuuksista infotilaisuuksien sekä työpajojen avulla.

3. Tuottaa ja levittää tietoa uusiutuvan energian investointien tai muiden energiatehokkuusinvestointien kannattavuudesta pien ja mikroyritysten näkökulmasta sekä luoda jaettavaa tietoa energiainvestointien yhteydestä liiketoiminnan kannattavuuden parantamiseen.

4. Koota erikseen rahoitettava ja haettava yritysryhmähanke, jonka yrityksille laaditaan yritysryhmähankkeessa ehdotukset ja laskelmat energiatehokkuus- ja uusiutuvan energian investointien toteuttamiseksi.

5. Rakentaa yritysten käyttöön energiatehokkuusinvestointien arviointityökalu. Työkaluun syötettyjen tietojen perusteella voidaan arvioida minkälaisia uusiutuvan energian investointeja tai muita energiatehokkuusinvestointeja yrityksen kannattaisi toteuttaa. Työkalu ottaa huomioon myös yritysten erilaiset toiminta-ajat.

6. Arvioida energiatehokkaiden toimenpiteiden vaikutusta toimenpiteiden vaikutusta maaseudun sote- ja palvelusektorin pien ja mikroyritysten energiatehokkuuteen.

Hankkeen vaikuttavuus
Hankkeen päätavoitteena on siirtää käytäntöön tietoa ja osaamista energiatehokkuudesta ja uusituvan energian

käyttömahdollisuuksista Hämeen maaseudun sote- ja palveluyrityksille ja palveluita tuottaville yhdistyksille. Hankkeen tavoitteena on edistää ja rohkaista energiatehokkaita toimintamalleja, jotka osaltaan lisäävät maaseudun elinvoimaisuutta ja maaseudulla toimivien pien- ja mikroyritysten kilpailukykyä. Hanke kohdistaa erityisesti huomionsa maaseudulla toimiviin pien ja mikroyrityksiin.



Lisäksi hankkeessa rakennetaan energiatehokkuustyökalu kaikkien yritysten käyttöön.
Kestävän kehityksen tavoitteet
Projektipäällikkö
Mika Keski-Luopa
TKI-asiantuntija
mika [dot] keski-luopaatlab [dot] fi

Tapahtumat