Perinteikäs ala uudistuu korkeakouluyhteistyöllä

Kuva
Kukkalaitteiden skannausta
Kukkalaitteiden skannausta. Kuva: opiskelijatiimi

Torin Wanha Hautaustoimisto Lahdessa halusi uudistaa toimialan perinteisiä käytäntöjä. Hautaustoimistoilla tuotteet, kuten arkut, ovat isokokoisia ja valikoimaa uurnissa sekä arkuissa on runsaasti. Tilat tuotteiden esittelyyn ovat tyypillisesti pienet ja asiakkaat saattavat sijaita pitkän matkan päässä. Arkun tai uurnan lisäksi tarvitaan kukka-asetelmia ja koristeita, jotka sopivat tilaisuuteen.

LAB-ammattikorkeakoulusta ehdotettiin 3D-mallinnuksen testaamista virtuaaliseen tuote-esittelyyn. Mediatekniikan lehtori Ismo Jakosen ohjauksessa tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat Pepita Ruutiainen ja Mikael Häggqvist tarttuivat projektiin osana opintojaan ja EAKR-rahoitteista TwinInno-hanketta, jonka tavoitteena on auttaa innovaatiotoimintaa kasvuun Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä.

Hautaustoimiston tuotteet 3D-malleiksi

3D-mallinnuksella luodaan kappaleita simuloituun kolmiulotteiseen tilaan tietokoneen tai mobiililaitteen ruudulle. Tätä työtä voidaan helpottaa 3D-skannereilla, jotka luovat vaivattomasti tarkkoja 3D-malleja lähes mistä tahansa kohteesta. Näitä 3D-skannattuja malleja voidaan käyttää hyödyksi tuotteiden jatkokehityksessä, simuloimisessa ja ennen kaikkea markkinoinnissa. Virtuaalinen tila soveltuu tuote-esittelyyn erinomaisesti. Tuotteen ominaisuuksia ja materiaalia voidaan muokata yhdellä painalluksella, ja asiakas pystyy katsomaan tuotetta ja tuotteiden yhdistelmiä joka puolelta ennen ostopäätöksen tekemistä.

Mallinnusprojektin tavoitteena oli pilotoida yrityskumppaneiden ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa arkkujen ja uurnien sekä kokonaisuutta täydentävien koristeiden, kuten ristien ja kukkalaitteiden mallintamista ja luoda virtuaalinen tuote-esittely. Kokeilussa pohdittiin myös tasapainoa käsin mallintamisen ja 3D-skannaamisen välillä, jotta menetelmä oli laajennettavissa kattavaan valikoimaan tuotteita.

Kaikista monimutkaisimpien ja yksityiskohtaisimpien asioiden virtualisointiin käytettiin 3D-skanneria, mutta tietyt toistuvat muodot, kuten arkkujen kahvat ja jalat, toteutettiin käsin mallintamalla. Myös osa arkuista tehtiin käsin, mutta niiden sisustojen pehmusteissa suosittiin 3D-skannaamista.

Torin Wanhan Hautaustoimiston yrittäjä Riku Tuominen oli tyytyväinen uuteen ideaan ja kokeiluun:

Ilman opiskelijoita ja LABin TwinInno-hanketta kokeilu olisi jäänyt tekemättä. Jatkamme kehitystyötä kumppaneiden kanssa pilotoinnin jälkeen.

 

Asiakkaalle lisäarvoa palvelun yksilölliseen suunnitteluun

Palvelun todellisena loppukäyttäjänä on kuluttaja-asiakas. Varsinaista arkkuihin tutustumista varten tarvittiin myös katseluohjelma, jossa asiakas voi rakentaa haluamansa kokonaisuuden ja katsella eri arkku- sekä uurnavaihtoehtoja. Ohjelmassa voidaan käännellä ja katsoa läheltä haluttua mallia, vaihtaa arkkujen materiaalia, lisätä mm. kukkalaite tai risti arkun päihin sekä vaihtaa taustaa.

Arkku ja kukkalaite katseluohjelmassa

Unity-pelimoottorilla rakennettu katseluohjelma. Kuva: opiskelijatiimi

 

Katseluohjelmaan on lisätty yhdeksi taustavaihtoehdoksi Lahden Ristinkirkon alttari, mihin arkku asettuu niin, että asiakas näkee, miltä arkku näyttäisi siunaustilaisuudessa. Arkkumalleihin voi tutustua myös sisältä. Malleihin tehtyjen animaatioiden avulla ohjelmalla voidaan avata arkun kansi ja sulkea se. Halutusta mallista voidaan ottaa kuvakaappaus, jonka asiakas saa itselleen. Näin halutusta arkkumallista saadaan mahdollisimman kokonaisvaltainen kuva virtuaalisessa muodossa.

Projekti tarjosi myös opiskelijoille mahdollisuuden oppia uutta sekä terästää 3D-skannaus- ja mallinnustaitoja:

Projektin avulla saimme luotua uusia näkökulmia projektityöskentelyyn, kuten esimerkiksi mitä kaikkea tulee tiiminä ottaa huomioon, kun tehdään yrityksen käyttöön julkaistavaa työtä.

Projekti haastoi ajattelemaan, miten lopputuloksesta saadaan haluttu sekä molempia osapuolia miellyttävä.

 

Lue lisää projektin toteuttamisesta: https://blogit.lab.fi/labfocus/virtuaalista-tuote-esittelya-3d-skannaamalla/

 

Kehittämistyö on toteutettu osana TwinInno - kahden maakunnan tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymällä tki-investoinnit kasvuun -hanketta, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto EAKR / Uudenmaan liitto, Etelä-Karjalan Liitto ja Päijät-Hämeen Liitto. Lue lisää hankkeestamme: lab.fi/projekti/twininno

 

 

Aloitetaanko yhteistyö?

Yrityksille
yrityksilleatlab [dot] fi
Kuva
 A round mirror on the ground

8900 uutta näkökulmaa

Opiskelijoilla on hallussaan uusimmat tiedot ja taidot. Hyödynnä osaajien tarmo ja uudistusvoima omassa työssäsi.

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.