Kulttuurialan YAMK-opinnot antoivat toimivan työkalupakin työelämään

Kuva
Piia, Muotoiluinstituutin YAMK alumni
Muotoiluajattelun ja muotoilujohtamisen ylempi AMK-tutkinto siivitti Piia Sydänmaan uran uusille urille sekä antoi lisää rohkeutta ja osaamista muotoilijana.

LABin Muotoiluinstituutin alumnilla Piia Sydänmaalla on takanaan monipuolinen opiskeluhistoria: taustalla on markkinointia ja tuotekehitystä, graafista suunnittelua, johtamista sekä innovaatiojohtamisen eMBA-koulutusohjelma.

”Minusta voisi sanoa, että olen ikuinen opiskelija. Opiskelijana minua on aina ohjannut tarve ymmärtää asioita laajemmin sekä­ loppumaton jano uutta tietoa kohtaan.”

”Ennen YAMK-opintojani olin pitkään tehnyt töitä asiakaslähtöisen kehittämisen parissa ja halusin päivittää osaamistani. Täydensin osaamistani ensin palvelumuotoilun perusopintojen parissa avoimessa yliopistossa. Pian kuitenkin huomasin, että halusin ymmärtää laajemmin ja myös strategisemmalla tasolla muotoiluajattelua”, Sydänmaa taustoittaa.

Opinnoista toimiva työelämän työkalupakki

Sydänmaalle LABin Muotoiluinstituutti sekä ylempi korkeakoulututkinto olivat selvä valinta:

”Ylemmällä korkeakoulututkinnolla on työelämässä iso merkitys, joten halusin tutkinnon, joka tukee omaa kehittymistäni, tuo arvoa työnantajalle ja on toteutukseltaan laadukas”, Sydänmaa kertoo ja jatkaa:

”Muotoiluinstituutti oli ensisijainen valintani, koska täällä on pitkä historia muotoiluosaamisen kehittäjänä sekä kovatasoisten osaajien kouluttajana. Lisäksi Muotoiluinstituutin painotus kestävään kehitykseen oli minulle tärkeä valintakriteeri.”

Sydänmaan ei ole tarvinnut pettyä koulutusvalintaansa:

”Jo valintakoetta tehdessäni tiesin löytäneeni paikkani: aloitin YAMK-opinnot Muotoiluinstituutissa syksyllä 2019 ja valmistuin noin 1,5 vuotta opintojen aloittamisen jälkeen, joulukuussa 2021, Sydänmaa kertaa.

Piia Sydänmaa, Muotoiluinstituutin alumni

”Koulutus antoi minulle lisää itsevarmuutta ja rohkeutta muotoilijana sekä kasvatti laaja-alaisesti osaamistani muotoilun eri osa-alueista. Opinnoista jäi käsiini toimiva työkalupakki, jota on helppo soveltaa ja yhdistää monipuolisesti erilaisiin työtehtäviin.”

YAMK-opinnot kirkastivat Sydänmaan ammatillisia kiinnostuksen kohteita ja rohkaisivat häntä hakemaan uusien työtehtävien pariin:  

”Tällä hetkellä työskentelen kestävän kehityksen ja kiertotalouden parissa muotoilijana/liiketoimintakehittäjänä. Kehittämistyössä koulutuksesta kertyneet opit ovat tukeneet työtäni ja edelleen innostaneet syventymään vielä tarkemmin esimerkiksi systeemiseen muotoiluun, jota myös lopputyöni käsitteli.”

Kurssitehtävät yritysten toimeksiannoista

Sydänmaa kuvaa YAMK-tutkintoonsa sisältyvien kurssien olleen sisällöiltään kiinnostavia. Erityisesti hänelle on jäänyt mieleen muotoilun tietopankki:

”Muistan vaikuttuneeni ja ilahtuneeni erityisesti, kun meille jaettiin valmiiksi jäsennelty muotoilun tietopankki, jossa oli jokaisesta osa-alueesta keskeisemmät artikkelit, julkaisut, videot, linkit ja kirjaluettelot. Laadukkaaseen tietoon pystyi sukeltamaan helposti niin syvälle kuin vain halusi”, Sydänmaa kertoo.

Sydänmaan tutkintokokonaisuuteen, joka koostuu ydinopinnoista sekä valinnaisista täydentävistä opinnoista, sisältyi kursseja muun muassa käyttäjälähtöisyydestä ja palvelumuotoiluista, informaatiomuotoiluista, strategisesta muotoilusta sekä kestävästä muotoilusta. Hänen mukaansa kurssit tukivat hyvin oppimista sekä antoivat paljon.

”Usealla kurssilla teimme harjoitustehtävät suoraan yrityksen toimeksiannosta. Tämä teki kursseista todella kiehtovia. Koska ammattitaitoa oli jo kertynyt, keksityt kurssitehtävät olisivat vain harmittaneet. Kun tiesi tuottavansa arvoa yrityksille samalla kun itse oppi lisää, sai lisäintoa opintoihin.”

Muotoiluajattelusta apua kehittämistyöhön

Opinnäytetyö on Sydänmaan mukaan keskeisessä osassa YAMK-opintoja:

”Lopputyöllä oli iso rooli koko opintojen ajan. Sitä aloitettiin työstämään heti alusta lähtien. Kurssit tukivat lopputyön tekemistä todella hyvin.”

Entä kenelle Sydänmaa suosittelisi kulttuurialan YAMK-tutkintoa?

”Muotoiluajattelu leikkaa monta tieteenalaa ja on siksi hyödyllinen kaikille, jotka tekevät kehittämistyötä jatkuvasti muuttuvassa ja haasteellisessa toimintaympäristössä.”

Muotoiluajattelu ja asiakaskokemus, YAMK-koulutus

Muotoiluajattelun ja asiakaskokemuksen (aiemmin nimellä muotoiluajattelu ja muotoilujohtaminen) opinnot on tarkoitettu erityisesti muotoilu- ja media-alan ammattilaisille. Koulutus keskittyy mm. käyttäjä- ja ihmislähtöiseen, yhteisölliseen ja kokeilevaan kehittämiseen.

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.