Miten haen ammattikorkeakouluun?

Kuva
LAB study life desktop computer notebook
Ammattikorkeakouluun haetaan yliopistojen tavoin korkeakoulujen yhteishaussa. Yhteishaku järjestetään kolme kertaa vuodessa; kerran syksyllä ja kahdesti keväällä. Korkeakoulujen yhteishaun hakukohteet vaihtelevat eri hakuaikoina. Yhteishakujen lisäksi korkeakoulut voivat järjestää omia erillis- tai lisähakuja valitseminaan ajankohtina.

Syksyn yhteishaku 4.–14.9.

Korkeakoulujen syksyn 2023 yhteishaku järjestetään 4.–14.9.2023 ja silloin haetaan sekä suomen- että vieraskielisisiin ammattikorkeakoulu- ja yliopistokoulutuksiin. LABissa tarjolla on suomen- ja englanninkielisiä AMK- ja YAMK-koulutuksia.

» Tutustu syksyn yhteishaussa mukana oleviin LABin koulutuksiin

Hakulomake täytetään Opintopolku.fi-palvelussa, jossa haet yhdellä hakulomakkeella sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen tarjoamiin koulutuksiin. Lue Opintopolku.fi-palvelun ohjeet, miten hakulomake täytetään ja lähetetään. Hakulomakkeelle voit lisätä enintään kuusi eri hakukohdetta mieluisuusjärjestyksessä. Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa sinulle voidaan tarjota yhtä opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on hakulomakkeellasi ylimpänä ja johon valintamenestyksesi riittää. Tämän vuoksi hakukohteiden järjestäminen mieluisuusjärjestykseen on tärkeää.

Korkeakoulujen syksyn 2023 yhteishaun tärkeät päivämäärät:

  • opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 24.11.
  • opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 1.12. klo 15 mennessä
  • varasijoilta hyväksyminen päättyy 12.12. Klo 15.

Jos saat opiskelupaikan korkeakoulujen syksyn 2023 yhteishaussa, alkavat opintosi tammikuussa 2024.

Kevään ensimmäinen yhteishaku 3.–17.1.

Korkeakoulujen kevään 2024 ensimmäinen yhteishaku järjestetään 3.–17.1.2024. Tässä yhteishaussa tarjolla on korkeakoulujen vieraskielisiä koulutuksia, LABissa englanninkielisiä AMK- ja YAMK-koulutuksia. Voit hakea keväällä sekä ensimmäisessä että toisessa yhteishaussa.

Hakulomake lähetetään Opintopolku.fi-palvelussa. Tässäkin yhteishaussa tulee sinun merkitä hakulomakkeelle enintään kuusi koulutusta, joihin tahdot hakea yhteishaussa. Kevään ensimmäinen yhteishaku eroaa muista yhteishakuajoista kuitenkin siten, että koulutuksia ei tarvitse laittaa hakulomakkeelle mieluisuusjärjestykseen. Voit siis tulla hyväksytyksi niin moneen hakulomakkeeltasi löytyvään koulutukseen, kuin mihin valintamenestyksesi riittää. Voit kuitenkin ottaa vastaan vain yhden opiskelupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta.

Korkeakoulujen kevään 2024 ensimmäisen yhteishaun tärkeät päivämäärät:

  • opiskelijavalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 31.5.
  • opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 11.7. klo 15 mennessä
  • varasijoilta hyväksyminen päättyy 30.7. Klo 15.

Jos saat opiskelupaikan korkeakoulujen kevään 2024 ensimmäisessä yhteishaussa, alkavat opintosi syksyllä 2024.

Kevään toinen yhteishaku 13.–27.3.

Korkeakoulujen kevään 2024 toinen yhteishaku järjestetään 13.–27.3.2024. Tässä yhteishaussa haet korkeakoulujen syksyllä 2024 alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. LABissa tarjolla on suomenkielisiä AMK- ja YAMK-koulutuksia viideltä eri koulutusalalta.

» Tutustu LABin koulutusaloihin ja kampuksiin

Hakeminen tapahtuu muiden yhteishakujen tapaan Opintopolku.fi-palvelussa. Hakulomakkeelle tulee merkitä enintään kuusi hakukohdetta ja ne tulee asettaa mieluisuusjärjestykseen. Syksyn yhteishaun tavoin, kevään toisessa yhteishaussa sinulle voidaan tarjota vain yhtä opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on hakulomakkeellasi ylimpänä ja johon valintamenestyksesi riittää. Muista siis harkita hakukohteiden järjestys hakulomakkeelle huolellisesti.

Korkeakoulujen kevään 2024 toisen yhteishaun tärkeät päivämäärät:

  • todistusvalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 27.5.
  • muiden kuin todisvalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 4.7.
  • opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 11.7. klo 15 mennessä
  • varasijoilta hyväksyminen päättyy 6.8. Klo 15.

Jos saat opiskelupaikan korkeakoulujen kevään 2024 toisessa yhteishaussa, alkavat opintosi syksyllä 2024.

Voinko hakea kevään kummassakin yhteishaussa?

Voit hakea keväällä sekä ensimmäisessä että toisessa yhteishaussa. Jos haet keväällä kumpanakin hakuaikana, tulee sinun täyttää kummankin yhteishaun hakulomake kyseisenä hakuaikana. Voit valita kummankin yhteishaun hakulomakkeelle korkeintaan kuusi hakukohdetta. Muistathan asettaa hakukohteet mieluisuusjärjestykseen kevään toisen yhteishaun hakulomakkeelle. Vaikka haet kahdessa yhteishaussa, voit ottaa vastaan vain yhden sinulle tarjotun opiskelupaikan syksyllä 2024 alkavista koulutuksista.

Huomioithan, että korkeakoulujen kevään 2024 yhteishauissa hakujen ja valintojen aikataulut eivät ole yhteneväiset, koska kyse on kahdesta erillisestä yhteishakuajasta. Näin ollen myös esimerkiksi takarajat ja määräajat eroavat eri yhteishauissa.

Mitä yhteishaun jälkeen tapahtuu?

Korkeakouluopintoihin opiskelupaikan voit saada todistusvalinnassa tai valintakokeiden kautta. Osaan korkeakoulujen yhteishaussa mukana olevista koulutuksista kuuluu myös ennakkotehtäviä. Hakukohteeseen liittyvät valintaperusteet ja -menettelyt löydät kunkin koulutuksen tiedoista Opintopolku.fi-palvelusta, tutustuthan niihin tarkkaan, jotta tiedät mitä valintaprosessi sinulta vaatii.

» Tutustu LABin valintakokeisiin ja valintakoeohjeisiin

Todistusvalinnassa hakijat valitaan ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon perusteella. Todistuspisteet lasketaan tutkintosi arvosanoista parhaat pisteet tuottavan aineyhdistelmän mukaan. Kokeile studentum.fi-koulutussivuston todistusvalintalaskuria nähdäksesi ylioppilastutkintosi todistusvalintapisteet sekä verrataksesi pisteitäsi eri alojen hakutuloksiin.

Yhteishaun tulokset näet Oma Opintopolku -palvelussa kunkin yhteishaun ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Jos saat opiskelupaikan, tulee sinun ottaa se virallisesti vastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi tulee sinun ilmoittautua siihen korkeakouluun, johon tulet valituksi.

Tsemppiä hakemiseen! 💎 

Kysy lisää

Hakijapalvelut, Lahti
Lahden kampus
+358 44 708 1385 tai +358 44 708 1386
hakijapalvelutatlab [dot] fi
Hakijapalvelut, Lappeenranta
Lappeenrannan kampus
hakijapalvelutatlab [dot] fi

Tilaa hakijan uutiskirje

Tilaa hakijan uutiskirje ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen ja valintaan liittyvissä asioissa.