Puutekniikan insinööreille on kova kysyntä alan yrityksissä

Kuva
Severi Niiranen, puutekniikka
Uusiutuva ja ympäristöystävällinen raaka-aine eli puu työllistää tulevaisuudessakin, etenkin puutekniikan insinöörejä. LAB-ammattikorkeakoulussa puutekniikkaa opiskelevan Severi Niirasen mukaan työllistyminen puutekniikan puolella on tehty jopa helpoksi.

Etelä-Karjalan Ruokolahdelta kotoisin oleva Severi päätyi LABiin opiskelemaan puutekniikkaa muutama vuosi sitten. Musiikin parissa vapaa-aikansa viettävä Severi puntaroi silloin kahden jatko-opiskelupaikan välillä: puutekniikka vai soitinrakennus. Hän päätyi kuitenkin puutekniikkaan, sillä se oli loogisin vaihtoehto aiempien puusepän opintojen jälkeen. Musiikkimieheksikin itseään tituleeraavalle Severille oli myös tärkeää, että koulutus tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet erikoistumiseen.

”Ammattikoulun aikana heräsi kiinnostus huonekaluihin ja designiin – lisäksi puulla on raaka-aineena loistava tulevaisuus. Alan opinnot avaavat valtavasti erilaisia työllistymismahdollisuuksia, ja minun ei tarvitse vielä päättää, mitä haluan valmistumiseni jälkeen tehdä. Voin tällä hetkellä opiskella rauhassa ja katsoa mihin suuntaan oma intohimo ohjaa. Mahdollisuuksia on monia, kuten sahateollisuus, levytuotteet, tekstiili- ja muu kuituteollisuus, kemian puoli, myynti- ja liiketoiminta, rakennustekniikka sekä huonekaluteollisuus”, listaa Severi.

Puutekniikan opinnot koostuvat muun muassa luennoista, verkkokursseista, ryhmätöistä, työharjoitteluista sekä projekteista ja työelämäyhteistyöstä. Luentoja pitävät usein myös eri yritysten vierailijaluennoitsijat, ja niiden kautta saa hyvää tarttumapintaa alan yrityksiin. Severi kokee tärkeäksi etenkin monenlaiset projektit, joita tehdään yhteistyössä työelämän kanssa.

”Meillä oli esimerkiksi viime vuonna tuotekehitysprojekti, jossa pienryhmissä kehitimme lämpökäsiteltyä puutavaraa valmistavalle Lunawoodille uudenlaista sisustusarkkitehteihin vetoavaa paneelia, sekä Iskulle tuotteita uudenlaisen oppimisympäristön tarpeisiin. Puutekniikan opinnoissa tehdään muutenkin tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa ja meille opiskelijoille on kova kysyntä alan yrityksissä. Kokonaisuudessaan suoritamme 30 opintopistettä palkallisissa työharjoitteluissa, ja jos tekee puutekniikan alan töitä myös opintojen ohessa, voi osaamisen tunnustamisen kautta hakea työkokemuksestakin opintopisteitä.”

”Parasta opiskelussa on tiivis kontakti työelämään”

Severi pitää Lahtea hyvänä opiskelijakaupunkina, missä kaikkialle on sopivat etäisyydet ja eri ainejärjestöt pitävät huolen, että opiskelijaelämä on aktiivista. Lisäksi hän kutsuu Lahtea Suomen puuteollisuuden keskukseksi, joka tarjoaa runsaasti erilaisia työmahdollisuuksia opintojen aikana ja valmistumisen jälkeen. Myös Niiranen nappasi työpaikan itselleen jo opintojen alkuvaiheessa, ja joustavan työnantajan ansiosta opiskelun ja työn yhdistäminen on sujunut hienosti.

”Parasta opiskelussa on tiivis kontakti työelämään. Meillä on todella hyvät mahdollisuudet päästä käsiksi työelämään jo opintojen aikana, eikä meistä kukaan putoa tyhjän päälle valmistumisen jälkeen. En voi tarpeeksi painottaa sitä, miten helpoksi työllistyminen on meille puutekniikan puolella tehty.”

Työelämäyhteistyön lisäksi aktiivinen insinööriopiskelija on hyödyntänyt täydentävän osaamisen tarjontaa myös muiden koulutusalojen puolelta ja näin hän on päässyt luomaan monialaisia kontakteja. Severi kertoo arjenkin luistavan paremmin, kun on mukava porukka ympärillä, kenen kanssa opiskella. ”Hieman tuskaisemmatkin kurssit ovat paljon miellyttävämpiä, kun opiskelijaporukan tunnelma on rento ja läppä lentää.”

Niirasen kunnianhimoisiin tulevaisuuden suunnitelmiin lukeutuu ainakin yrittäjyys sekä puun käyttötapojen tunnettuuden lisääminen maailmalla.

”Omat tavoitteeni ovat niin korkealla, että samaan aikaan innostuu ja alkaa hirvittämään. Yrittäjän geeni löytyy perimästä ja itsesuojeluvaistoa ei siinä suhteessa ole. Kiinnostus ja intohimo huonekaluja kohtaan vetää vahvasti puoleensa, ja siinä yhteydessä minut tullaan tulevaisuudessa todennäköisesti näkemään. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kuitenkin levittää puun ylivoimaisuuden ilosanomaa niin laajalle kuin mahdollista ja tuoda suomalaista puunkäytön osaamista tunnetuksi myös maailmalla.”

 

Teksti: Elina Jokela

Severi Niiranen

 

Puutekniikan insinööri on teollisuuden ammattilainen

Puutekniikan insinööriopinnoissa yhdistyvät teoria, käsillä tekeminen ja käytännönläheiset projektit. 

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti