YAMK-tutkinto mahdollisti uuden uran kolminkertaiselle sairaanhoitajalle

Kuva
Heidi Häll
Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot tarjoavat mahdollisuuden uralla etenemiseen ja siirtymisen asiantuntija- tai esimiestehtäviin. Joskus jopa yllättäviäkin työmahdollisuuksia saattaa aueta maisteritason tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Näin kävi LAB-ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan YAMK-tutkintoa suorittavalle Heidi Hällille, kun hän nappasi opintojen aikana opettajasijaisuuden itselleen. Heidi valmistuu ajallaan Asiakkuusjohtaminen sosiaali- ja terveyspalveluissa -koulutuksesta kuluvan kevään aikana – siitäkin huolimatta, että hän tekee 100 prosenttista tuntiopettajan sijaisuutta kevään ajan LABissa.

”Hain yliopistoon liikuntalääketieteelliseen kahdesti ja toista kertaa pääsykokeisiin lukiessani ymmärsin, että opinnot olisivat liian teoriapainotteisia minulle. Olen ehkä enemmän hands-on-tyyppinen ja tykkään tehdä konkreettisia asioita ihmisten kanssa. YAMK-koulutukseen hain siis kakkosvaihtoehtona samalla, kun toistamiseen yritin päästä yliopistoon. YAMK-pääsykokeisiin lukiessani ymmärsin, että tämähän on juuri sitä, mitä pitäisi kehittää julkisessa terveydenhuollossa. Oivalsin myös silloin, että nimenomaan tätä haluankin opiskella.” 

Heidillä on lähes hengästyttävä työ- ja koulutushistoria sosiaali- ja terveysalalla. Esimerkiksi keväällä hän voi esitellä itsensä kolminkertaisena sairaanhoitajana: taskussa on jo sisätautikirurgian sairaanhoitaja- sekä sairaanhoitaja AMK -tutkinnot ja kuluvan kevään aikana myös sairaanhoitajan YAMK-tutkinto. Heidi on toiminut sairaanhoitajana 20 vuotta Suomessa, mutta myös Englannissa ja Australiassa. Ennen opettajan sijaisuutta Heidi piti vuosien ajan itsenäistä vastaanottoa terveyskeskuksessa sekä lisäksi yksityisvastaanottoa. YAMK-opintojen ajan hän työskenteli osa-aikaisesti. 

”Tulin tänne vaihtoehdot avoimena. Olen aina ollut erittäin kiinnostunut kehittämistyöstä – kyllästyn helposti, joten aina pitäisi olla jotain uutta haastetta. En silti ajatellut opintoja aloittaessani, mitä kaikkea uutta YAMK-tutkinto tulisi tarjoamaan minulle. Olen ohjannut erilaisia ryhmiä perusterveydenhuollossa kymmenisen vuotta ja sen myötä on herännyt halu kokeilla joskus opettajan työtä. Opintojeni alkuvaiheessa ihastelin LABin Lahden kampusta ja haaveilin, että olisipa hienoa olla täällä töissä – ja miten lopulta kävikään.”

Heidi teki opintojen ohessa opetusharjoittelun osana erästä vapaasti valittavaa opintojaksoa. Hän opetti sairaanhoitajaopiskelijoita toisen päätoimisen tuntiopettajan kanssa ja ohjasi erilaisia taitopajoja sekä simulaatiota. Opettaminen osoittautuikin oikein mukavaksi kokemukseksi, ja pian sen jälkeen LAB-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalalle tuli hakuun tuntiopettajan sijaisuus kevään ajaksi. Uudenlainen ja toivottu urapolku avautui Heidille, kun sijaisuutta tarjottiin suoraan hänelle.

”Ajattelin tämän olevan kosminen merkki – eihän kenellekään soiteta kotiin ja tarjota tällaista mahdollisuutta. Päätin siis ottaa työtarjouksen vastaan, sillä vastaavaa ei muuten olisi varmaan koskaan myöhemmin tarjottu. Teen tällä hetkellä 100 prosenttista opettajasijaisuutta, joka vaatii välillä aamusta iltaan töitä sekä viikonloput kuluvat viimeisten YAMK-opintojeni parissa. Tämä on silti kaiken puurtamisen arvoista.”

Palvelumuotoilu yksi mieleenpainuvimmista opeista

Häll korostaa, että YAMK-opiskelu on varsin itsenäistä. Pitää löytyä motivaatiota ja tavoitteen pitää pysyä kirkkaana mielessä myös silloin, kun opiskelun, työn ja perhe-elämän yhdistäminen tuntuu paikoitellen raskaalta. Motivaatio kasvaa aina esimerkiksi muita luokkalaisia tavatessa, ja tästä syystä Heidi kokeekin lähiopetuksen enemmän omakseen. ”Lähiopetus on mielestäni tärkeää sosiaali- ja terveysalan opinnoissa. Keskustelut toisten opiskelijoiden kanssa kerryttävät valtavasti tietoa myös muista työpaikoista ja niiden toimintatavoista – sekä ennen kaikkea auttaa luomaan yhteistä ymmärrystä.” 

Mieluisin ja innostavin YAMK-tutkinnosta jäänyt oppi on Heidin mukaan palvelumuotoilu sekä sen monenlaiset menetelmät. Kokenut sairaanhoitaja toivookin, että terveydenhuollossa keskityttäisiin enemmän siihen, miten asiakkaat ja työntekijät olisi mahdollista ottaa mukaan kehittämistyöhön. Muutoin asiakas näkee kehittämistyönä toteutetut toimintamallit täysin eri näkökulmasta kuin työntekijät.

”Opintojen aikana olen ymmärtänyt, mitä kaikkea meidän pitäisikään osata mitata ja arvioida julkisessa terveydenhuollossa. Miten mitataan asiakaskokemusta ja mistä tulee laatu? Nämä asiat ovat kirkastuneet itselleni YAMK-opintojen aikana. Olen myös ottanut vapaasti valittavia opintojaksoja melko laajalla spektrillä ja silmällä pitäen aivan kaikkia mahdollisuuksia. Otin esimerkiksi johtajuusopintoja, sillä niistä on hyötyä ihan perusduunissa ja ne pätevät jokaisella alalla.”

”YAMK-opiskelu on innovatiivista ja työelämälähtöistä, ja siinä pääsee heti soveltamaan saatuja oppeja käytäntöön”

Häll aikoo jatkaa opiskelua jossain vaiheessa, sillä pedagogiset opinnot pitäisi vielä suorittaa opettajakorkeakoulussa, jotta hän saisi vakituisen työpaikan opettajana tai lehtorina. LABissa opiskelu avasi pitkän linjan sairaanhoidon ammattilaiselle aivan uudenlaisen urapolun, kun opettajahaaveet vihdoin toteutuivat. Heidin aktiivinen verkostoituminen on avannut myös kansainvälisiä työmahdollisuuksia, joiden hän toivoo toteutuvan lähitulevaisuudessa.

”Kansainvälisyys kiinnostaa ja LAB on hyvin kansainvälinen – erityisen mukavaa on ollut opettaa englanninkielisen sairaanhoitajakoulutuksen opiskelijoita. Olisi hienoa työskennellä tulevaisuudessa myös ulkomailla.”

YAMK-tutkintoa Heidi suosittelee kaikille ja erityisesti esimiestehtävissä toimiville tai siitä haaveileville. Jatko-opiskelu yleensä avaa uusia ovia työelämässä, antaa perspektiiviä omaan työhön sekä auttaa verkostoitumaan.

”YAMK-opiskelu on innovatiivista ja työelämälähtöistä, ja siinä pääsee heti soveltamaan saatuja oppeja käytäntöön. Esimerkiksi, jos esimies tulisi opiskelemaan tänne johtajuusopintoja, hän pääsisi heti ensimmäisestä kurssista lähtien soveltamaan oppejaan käytäntöön eli työpaikalle. Työn ohessa opiskellessa oppii myös ymmärtämään paremmin organisaatiota, jossa on töissä.”

 

Teksti: Elina Jokela

Kuva: Oona Rouhiainen

LABissa voit suorittaa YAMK-tutkinnon useilla eri aloilla

YAMK-koulutuksesta saat maisteritasoisen tutkinnon, joka tuottaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin kuin ylempi korkeakoulututkinto. Opiskelu on joustavaa ja mahdollista suorittaa työn ohessa sekä soveltuvin osin työhön yhdistäen.

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti