Fysioterapeuttiopiskelijat aktivoivat vanhuksia piha- ja parvekejumppiin

Kuva
LABin fysioterapeuttiopiskelijat pitävät parvekejumppaa ikääntyneille Lahdessa
Vallitsevasta koronatilanteesta johtuvat rajoitukset keväällä vaikuttivat monen ikääntyneen liikuntamahdollisuuksiin ja toimintakykyyn heikentävästi. LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijat reagoivat tilanteeseen järjestämällä ikääntyneille piha- ja parvekejumppaa Lahden vanhusten asuntosäätiön taloyhtiöissä.

Kolme LAB-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijaa suoritti uudenlaisen työharjoittelun kesän aikana, kun korona muutti kevään alkuperäiset harjoittelusuunnitelmat. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän fysioterapeutin, Iiris Salomaan ohjauksessa opiskelijat toteuttivat ammatillisen harjoittelun pitämällä ikääntyville toimintakykyä tukevia liikuntatuokioita kolmessa eri Lahden vanhusten asuntosäätiön taloyhtiössä Lahdessa. Liikunta tapahtui taloyhtiöiden pihoilla turvavälejä noudattaen sekä asukkaiden omilla parvekkeilla. Vastaavanlaista toimintaa ei ole Lahden alueella aiemmin järjestetty.

”Jumppia on järjestetty vanhusten asuntosäätiön taloyhtiöiden suojaisilla piha-alueilla läpi kesän. Esimerkiksi Wanhan Herran sisäpihalle suuntautuu kolmen eri talon parvekkeita, joten jumppaajia on sekä parvekkeilla että sisäpihalla. Pihalla osallistuvat asukkaat ovat sellaisia, kenen parvekkeet ovat suunnattu poispäin piha-alueelta”, kertoo LABin sosiaali- ja terveysalan lehtori Pirjo Knuuttila.

Parveke- ja pihajumppaa päädyttiin tarjoamaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi, kun ikääntyneille tarkoitetut liikunta- ja toimintakykyä tukevat jumpparyhmät peruttiin. LABin toisen vuoden fysioterapeuttiopiskelija Anni Matilainen toimi kesän ajan parvekejumppatoiminnan vetäjänä ja yhdyshenkilönä palveluasumisyksikköjen välillä. Matilaisen mukaan parvekejumppakokeilu mahdollisti ikääntyneille ohjatun liikunnan lisäksi myös viikoittaisen sosiaalisen tapahtuman.

”Koronavirusepidemia on vaikuttanut ikääntyneiden fyysiseen aktiivisuuteen, joka taas on johtanut toimintakyvyn heikentymiseen sekä syrjäytymiseen – nämä ovat painavia syitä tarjota helposti saatavia hyvinvointia edistäviä palveluita. Tutkimukset osoittavat, että vain muutama prosentti yli 75-vuotiaista liikkuu riittävästi, ja liikkumattomuus puolestaan lisää yhteiskunnalle muodostuvia kustannuksia. Tarvitaan siis uusia palvelumuotoja ikäihmisten liikuttamiseksi ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Optimaalisessa tilanteessa parvekejumpasta saadaan luotua toimintakykyä tukeva palvelu ikääntyneille tulevaisuudessakin.”

Kahdesti viikossa pidettävät parveke- ja pihajumpat ovat saaneet taloyhtiöiden asukkailta myönteisen vastaanoton, ja jumpat ovat olleet kesän ajan monelle asukkaalle tärkeä arjen rutiini. Viimeiset parveke- ja pihajumpat järjestetään Wanhan Herran (Laaksokatu 17, 19, 21) sisäpihalla maanantaina 24.8. ja keskiviikkona 26.8. klo 15.30–16.00.

Lisätiedot:

Anni Matilainen, fysioterapeuttiopiskelija | LAB

044 500 1735, anni [dot] matilainenatstudent [dot] lab [dot] fi

Pirjo Knuuttila, lehtori | LAB

044 708 0596, pirjo [dot] knuuttilaatlab [dot] fi

Iiris Salomaa, fysioterapeutti | PHHYKY

044 716 1334, iiris [dot] salomaaatphhyky [dot] fi

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti