LABin opiskelijoiden ympäristötaideteokset valmistuvat Lahden eteläisen kehätien varrelle

Kuva
Markus Liljan teos tekeillä
LAB-ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden teokset Lahden eteläisen kehätien varrella valmistuvat lähiviikkoina. Tunnelin ympäristöön toteutetaan kolme maalausta: Rosalinda Louhijoen Puut ja Happamia sekä Markus Liljan Kasvusuuntia.

Louhijoen Puut toteutetaan Patomäen tunnelin molemmille suuaukoille, Happamia puolestaan tunnelin ylittävän Porvoonkadun betoniseen suojakaiteiseen. Liljan teos Kasvusuunta tehdään tunnelin ylittävän Luhdantaustankadun suojakaiteeseen.

Alueelle haluttiin ympäristötaidetta, sillä maisemasuunniteluvaiheessa tunnelin ympäristön todettiin olevan erityisen hyvä paikka taiteelle.

”Lahdessa on paljon katutaidetta muun muassa alikulkukäytävissä, muureissa ja sähkökaapeissa. Tämän tyyppisten teosten todettiin sopivan myös tähän kohteeseen tuomaan iloa lähiympäristön asukkaille ja alueella liikkuville”, kertoo maisemasuunnittelija Tarja Kojo Lahden pään rakennustöistä vastaavasta VALTARI-allianssista.

Rosalinda Louhijoki_Happamia

LAB oli projektille luontainen yhteistyökumppani. Teosten suunnittelu otettiin osaksi kuvataiteen opiskelijoiden Designing art for public spaces -opintokokonaisuutta. Kurssin aikana opiskelijat tekivät useita luonnoksia, joista parhaat valittiin edelleen kehiteltäviksi.

”Luonnoksia työstettiin useassa eri vaiheessa ja kurssin päätteeksi meillä oli valmiina hyvin ammattimaisia ehdotuksia”, LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteen lehtori William Dennisuk kertoo.

Opiskelijat esittelivät ehdotukset valtatiehankkeen edustajille helmikuussa. Valtatiehankkeen eri osapuolista koostuva raati valitsi joukosta kolme potentiaalista työtä, joiden kehittelyä opiskelijat jatkoivat edelleen. Jatkokehittelyn jälkeen sama raati valitsi toteuttavat työt.

Liljan ja Louhijoen lisäksi raati palkitsi myös Iida-Maria Niirosen suunnitelman, mutta hänen työnsä ei päätynyt toteutettavaksi.

”Projekti on erinomainen esimerkki yhteistyöstä useiden toimijoiden kesken. Opiskelijoidemme ehdotukset olivat hyvin korkeatasoisia ja ammattimaisia ja valitut teokset tulevat rikastuttamaan niin paikallisten asukkaiden kuin ohi ajavien autoilijoiden arkea”, Dennisuk sanoo.

Prosessi oli mieluisa myös opiskelijoille.

”Tämä tarjoutunut tilaisuus päästä toteuttamaan ison skaalan julkista teosta on tuonut rutkasti korvaamatonta kokemusta ammattitaiteilijana toimimisesta sekä tietyllä tapaa kasvattanut itsevarmuuttani omaa taiteellista työskentelyäni kohtaan”, Lilja sanoo.

Myös Louhijoki on iloinen projektin suomista mahdollisuuksista.

”Toivon, että teoksemme innoittavat muitakin tahoja toteuttamaan ympäristötaidetta, esimerkiksi kerrostalojen seinään. Taide on tärkeää ja piristää usein hyvin harmaata katukuvaa.”

 

 

Lisätietoja:

Lehtori William Dennisuk, LAB-ammattikorkeakoulu,  040 153 4395, william [dot] dennisukatlab [dot] fi

Maisemasuunnittelija Tarja Kojo, VALTARI-allianssi, AFRY Finland Oy, 040 726 6493, tarja [dot] kojoatafry [dot] com

Opiskelija Rosalinda Louhijoki, 050 366 9070, rosalinda [dot] louhijokiatstudent [dot] lab [dot] fi

Opiskelija Markus Lilja, 040 770 9073, lillu [dot] markuzziatgmail [dot] com

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.