Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta

Kuva
Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta.
Poistotekstiiliä aletaan keräämään Suomessa erillisenä jätejakeena vuodesta 2023 lähtien. Tämä on suuri edistysaskel kierrätyksen osalta, sillä tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät monilla alueilla, kuten Päijät-Hämeessä, energiajätteen mukana polttoon.

Tulevaisuudessa kaikki voivat viedä käytöstä poistetut tekstiilituotteensa erilliseen tekstiilin keräysastiaan. Päijät-Hämeen liiton rahoittamassa LAB-ammattikorkeakoulun, Salpakierto Oy:n ja Harjulan Setlementti ry:n Tekstiilit kiertoon Päijät-Hämeessä -yhteistyöhankkeessa on jo aloitettu tekstiilin erilliskeräyksen suunnittelu.

”Se, missä tekstiiliä tullaan tarkalleen ottaen keräämään ja lajittelemaan, on vielä suunnittelun alla. Tekstiilien erilliskeräys tulee luomaan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia sekä lisäämään koulutustarjontaa”, sanoo projektipäällikkö Carita Tanskanen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Yleisesti poistotekstiilillä tarkoitetaan käytöstä poistettua tai käyttäjälleen tarpeettomaksi jäänyttä tekstiiliä, joka soveltuu vielä sellaisenaan uudelleenkäyttöön. Tuleva tekstiilin erilliskeräys on tarkoitettu loppuun kuluneille ja rikkinäisille vaatteille sekä kodintekstiileille, jotka eivät sellaisenaan ole enää uudelleenkäyttökelpoisia. Homeiset tai likaiset sekä esimerkiksi tekstiilituholaisia sisältävät vaatteet ja kodintekstiilit lajitellaan edelleen polttokelpoiseen jätteeseen, kuten myös kierrätykseen kelpaamattomat laukut ja kengät. Uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavat tekstiilit tulee viedä esimerkiksi vaatekierrätyslaatikkoon tai kirpputoreille.

Jotta poistotekstiilin keräys onnistuu, on tärkeää saada alueen asukkaat innostumaan kierrättämisestä. Asukkaiden ohjaus ja neuvonta kierrätysasioissa näyttelee suurta roolia kierrätyksen onnistumisessa.

”Poistotekstiilin keräys tullaan aloittamaan Salpakierron toiminta-alueella viimeistään vuonna 2023 alueellisilla keräyspisteillä. Pyrimme suunnittelemaan keräyksen niin, että asukkaan on helppoa ja vaivatonta osallistua poistotekstiilin kierrätykseen”, kertoo projekti-insinööri Linda Karlström Salpakierrosta.

Materiaalien kierrätyksellä on iso merkitys kestävämmän yhteiskunnan luomisessa. Jotta materiaalit saataisiin pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään, tarvitaan kierrättämisen lisäksi sopivia käyttökohteita kierrätyksessä syntyvälle materiaalille sekä sellaisia toimijoita, jotka ovat valmiita hyödyntämään kierrätysmateriaalia tuotteidensa raaka-aineena. Lopulta kerätystä poistotekstiilistä saadaan mekaanisen kierrätyksen avulla kierrätyskuitua, jota voidaan hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Carita Tanskanen, LAB-ammattikorkeakoulu

+358 44 708 5167, carita [dot] tanskanenatlab [dot] fi

Projektisuunnittelija Enni Arvez, LAB-ammattikorkeakoulu

+358 50 473 9873, enni [dot] arvezatlab [dot] fi

Projekti-insinööri Linda Karlström, Salpakierto Oy

+358 41 730 7920, linda [dot] karlstromatsalpakierto [dot] fi

Uusimmat uutiset

Tilaa uutiskirje!

» LABin uutiskirje tarjoaa uusimmat kuulumiset suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa. 

» Hakijan uutiskirjeestä saat sähköpostiisi ajankohtaiset tiedot ja vinkit hakemiseen sekä valintaan liittyvissä asioissa.

Sijainti