LAB-ammattikorkeakoulun koronaohjeet ja -suositukset

Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja tarkennamme koronaohjeistustamme tarpeen mukaan. Tavoitteemme on jatkaa opiskelua ja työskentelyä mahdollisimman normaalisti, mutta samalla tehdä osamme koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi viranomaisten suositusten mukaisesti.

Autamme viranomaisia altistuneiden jäljittämisessä. Koronaan varautumisen ja konkreettisten toimenpiteiden osalta pyydämme viranomaisia ottamaan yhteyttä LUTin ja LABin koronaryhmän vetäjään, Liisa-Maija Sainioon (liisa-maija [dot] sainioatlut [dot] fi, 040 515 4944).

**

Päivitetty 9.10. klo 13.00: Varoaika ulkomaanmatkan jälkeen muuttuu 10 päivän mittaiseksi

Tämä sisältö korvaa tässä artikkelista aiemmin julkaistun vastaavan sisällön.

**

TIEDOTE LABIN JA LUTIN HENKILÖKUNNALLE JA OPISKELIJOILLE 14.8.2020

Ohjeistukset 17.8. alkaen 

Koulutuksen lukuvuoden aloitus LUT-yliopistossa ja LAB-ammattikorkeakoulussa

Uusi lukuvuosi käynnistyy koronatilanteen takia poikkeuksellisesti ja kampukset aukeavat erityisjärjestelyin. Kampuksien tilat (luokat, työtyötilat yms) ovat käytössä 50 %:n käyttöasteella.

Syksyn aloittavien opiskelijoiden orientaatiopäivät järjestetään kampuksilla. Välttääksemme suurten massojen kasaantumista yhteen paikkaan osa orientaatio-ohjelmasta järjestetään verkossa. Pienemmissä ryhmissä toteutettavat sessiot toteutetaan kampuksilla.

Luokkatiloissa on ohjeet tilan maksimikäyttömäärästä ja merkittynä paikat, jotka eivät ole käytössä.

Osa opetuksesta toteutetaan opintojaksokuvauksesta poiketen kokonaan etäopetuksena. Opetus, jossa tarvitaan laboratoriota ja muita erityisiä tiloja tai koneita ja laitteita, pyritään järjestämään kampuksella (samoin kun erilaiset työ- ja taitopajat).

Kunkin ensimmäisellä periodilla alkavan kurssin suoritusmuoto (lähi- vai monimuoto-opetus) kerrotaan kurssin Moodle-sivulla viimeistään sunnuntaina 30.8.

Opetustilojen 50 %:n käyttöasteen vuoksi kaikki opintojaksolle osallistuvat eivät välttämättä mahdu samaan luokkatilaan kerralla. Sen vuoksi opiskelijoille tarjotaan myös mahdollisuus seuranta opetusta verkon välityksellä. Tämä tarkoittaa, että kampuksilla tapahtuva luento-opetus live-striimataan tai tallennetaan.

Opiskelijan velvollisuutena on huolehtia siitä, että luokkatilan 50 %:n täyttöaste ei ylity. Tämä tarkoittaa sitä, että jos käytössä olevat tuolit on jo käytössä tunnin alkaessa, ylimääräiset opiskelijat poistuvat luokkatilasta.

Syksyn aikana Exam- ja salitenttejä järjestetään kampuksilla suunnitelmien mukaisesti huomioiden tilojen 50 %:n täyttöaste.

Pääsääntöisesti kampuksella ei vaadita maskin käyttöä. Niissä opetustilanteissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa, opettajien ja opiskelijoiden tulee kuitenkin käyttää maskia. Näihin tilanteisiin korkeakoulut tarjoavat maskit myös opiskelijoille. Opiskelijoita tiedotetaan mahdollisesta maskin käytöstä opintojaksokohtaisesti.

Opiskelijapalvelut toimivat pääsääntöisesti sähköisinä palveluina. Huomioi kampuksilla opiskelijapalveluiden rajalliset asiakasmäärät.

Ravintoloiden käyttö

Lounasaikaan ravintoloissa tulee olemaan ruuhkia. Siksi keskipäivän ruuhkahuippua (11.30–12.30) toivotaan välttävän. Oma ruokailu kannattaakin sijoittaa joko ennen keskipäivän ruuhkapiikkiä tai sen jälkeen. Muistathan jonottaessasi turvavälit.

On myös toivottavaa hyödyntää kampusten kaikkia ravintoloita ja niiden take away -tarjontaa, jotta ihmismassat jakautuisivat tasaisemmin.

Kampuksen turvallisuuskäytännöt

Maanantaista 12.10.2020 alkaen kampuksille tullaan opiskelemaan ja työskentelemään 10 päivää ulkomaanmatkan jälkeen. Varoaika lasketaan Suomeen tulopäivästä. Varopäivien ajan opiskelet tai työskentelet etänä. Varoaika koskee saapumista kaikista maista.

Meidän kaikkien vastuulla on noudattaa turvavälejä, huolehtia käsihygieniasta, luokkien kapasiteettirajoituksia ja ulkomailta tulon jälkeistä kahden viikon varoaikaa ennen kampuksille tuloa. Yhdessä voimme tehdä kampuksesta turvallisen paikan opiskella ja työskennellä.

Kampusten aukiolo opiskelijoille

Lappeenrannan ja Lahden kampukset ovat auki opiskelijoille sähköisellä avaimella arkisin 7.30–21.00. Viikonloppuisin tilat ovat opiskelijoilta kiinni.

Tiedekirjaston toiminta kampuksilla

Tiedekirjaston asiakaspalvelu on avoinna 17.8. alkaen ma, ke ja pe klo 10.00–14.00. Maanantaista 24.8. alkaen asiakkaita palvellaan ma–pe kello 10.00–14.00.

Kirjasto on opiskelijoiden käytössä omatoimisesti myös kampuksen aukioloaikoina. Henkilökunta pääsee kirjastoon sähköisellä avaimellaan aukioloaikojenkin ulkopuolella.

Tilan istumapaikkamäärää on rajoitettu.

Kirjastokohtaiset aukioloajat löydät täältä: https://www.lut.fi/kirjasto/aukiolo-ja-palveluajat

Jos sinulla on kysyttävää, otathan yhteyttä asiakaspalveluun kirjasto [dot] lappeenrantaatlut [dot] fi ja kirjasto [dot] lahtiatlut [dot] fi.

Vapaa-ajan toiminta kampuksilla

Kampusten avautuessa myös vapaa-ajan toiminta on taas mahdollista. Kaikessa vapaa-ajan kerho- ja liikuntatoiminnassa noudatetaan tilojen käytössä 50 %:n täyttöasteperiaatetta.

Toiminnasta vastaavien on tiedotettava tilojen hygieniaohjeista ja huolehdittava jäljitettävyydestä valitsemallaan tavalla. Mikäli 50 %:n täyttöasteperiaatetta ja hygieniaohjeita ei noudateta, vapaa-ajan tilat suljetaan. Toimijat tiedottavat kävijöitä itse tarkemmin toiminnan käytännöistä.

***

TIEDOTE LABIN HENKILÖSTÖLLE JA OPISKELIJOILLE 7.8.2020 (Muokattu 9.10.: varoaika muutettu 14 päivästä 10 päivään)

Ohjeita ulkomailta saapuville

Epidemiatilanne Suomessa on kuluneen viikon aikana huonontunut. Koska tavoitteemme on pitää kampuksemme turvallisesti auki, tästä päivästä lähtien ovat voimassa alla olevat lisäohjeet:

Kun palaat ulkomailta Suomeen (työ- tai lomamatkalta) tai saavut Suomeen työskentelemään tai opiskelemaan, voit tulla kampukselle vasta 10 päivän varoajan jälkeen. Nämä 10 päivää lasketaan Suomeen tulopäivästä.

Tämän ajan työskentelet tai opiskelet etänä. Varoaika koskee saapumista kaikista maista.

LAB-opiskelijoiden tulee tehdä poissaolostaan ilmoitus studentservicesatlab [dot] fi. LUT-opiskelijat laittavat poissaolotiedon osoitteeseen opintoatlut [dot] fi.

Kampusten ulkopuolella toimitaan Suomen matkustusohjeiden ja suositeltujen omaehtoisten tai lääkärin määräämien karanteeniohjeiden mukaisesti.

*** 

TIEDOTE LABIN HENKILÖSTÖLLE JA OPISKELIJOILLE 31.7.2020

Syksyn toiminta kampuksilla

Suomen hallitus on purkanut kesän aikana asteittain yhteiskunnan toiminnan rajoituksia koronaepidemian rauhoittuessa. Vaikka Suomessa tilanne on tällä hetkellä hyvä, globaalisti pandemia on huolestuttavassa vaiheessa. Siksi meiltä kaikilta edellytetään edelleen valppautta ja vastuullista yhteistyötä.

LUT ja LAB avaavat kampukset opiskelijoille maanantaina 17.8.

Samaan päivään mennessä yksiköiden johtajat sopivat joustavista työntekokäytännöistä tiimiensä ja työntekijöidensä kanssa. Siihen saakka henkilökunnan työskentely tapahtuu ennen kesälomia annettujen periaatteiden mukaisesti.

Jotta pystymme tarvittaessa jäljittämään koronalle altistuneita henkilöitä, opiskelijoiden ja työntekijöiden tulee käyttää aina sisään tullessaan sähköistä avaintaan.

Kampuksille paluu on turvallista, kun noudatamme yhteisiä pelisääntöjä ja toimimme vastuullisesti: tulemme kampuksille vain täysin terveinä, pidämme turvavälejä toisiimme sekä huolehdimme hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Jatkamme tehostettua siivousta yhteisesti käytössä olevissa tiloissamme (mm. aulat, wc-tilat, ravintolat ja kahvilat).

Koronatilanteen kehittyminen on meillä jatkuvasti seurannassa, ja meillä on valmius toimintamallien nopeaankin muuttamiseen tilanteen niin vaatiessa.

Epäillessäsi saaneesi koronavirustartunnan, olethan yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Pidäthän kampuksella liikkuessasi osaltasi huolta turvaväleistä käytävillä ja aulatiloissa, tauko- sekä oleskelutiloissa.

Koulutuksen toimintamallit

Uusien opiskelijoiden orientaatiopäivät toteutetaan kampuksilla.

Luokkatilojen täyttökapasiteetissa noudatetaan opetuksen ja tenttien osalta lähtökohtaisesti 50–70 %:n periaatetta.

Tavoitteenamme on mahdollistaa turvallinen lähiopetus etenkin niillä kursseilla, joissa se on oppimisen kannalta välttämätöntä. Siksi suurimmat massakurssit toteutetaan mahdollisuuksien mukaan verkko-opetuksena.

Muilla kursseilla sovelletaan lähi- ja etäopetusta yhdistävää hybridiopetusta ja monimuoto-oppimista. Kunkin kurssin tarkemmat toteutustavat ilmoitetaan maanantaihin 17.8. mennessä Moodlessa.

Kampuksen vapaa-aikaan liittyvien aktiviteettien ja palveluiden käytöstä tiedotamme niin ikään 17.8.

LUTin ja LABin opiskelijavaihtotoimintaa toteutetaan Suomen ulkoministeriön suositusten ja vastaanottavien korkeakoulujen ohjeiden mukaisesti.

Oleskeluluvan saaneet kansainväliset tutkinto-opiskelijat ovat tervetulleita opiskelemaan kampuksille. Maahan tullaan Suomen ulkoministeriön ohjeiden ja mahdollisten karanteenisuositusten mukaisesti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kansainvälisen liikkuvuuden määrät ovat merkittävästi normaalia pienempiä syksyn 2020 osalta.

Opiskelijoiden ja henkilökunnan tarvitsemat lähipalvelut ovat käytössä 17.8. lähtien. Palvelutilanteissa tarjoamme henkilökunnan käyttöön muovivisiirit (esim. IT Helpdesk, kirjasto, opintopalvelut).

Kirurgisia suu-nenäsuojaimia suositellaan henkilökunnalle ja opiskelijoille tilanteisiin, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Opetushenkilökuntaa informoidaan erikseen suojaimien saatavuudesta.

Kirjastot aukeavat maanantaina 17.8. Tarkemmat ohjeet kirjastotilojen turvalliseen käyttöön annetaan erikseen.

Korkeakoulujen tiloissa järjestettävistä tapahtumista ja tilaisuuksista tulee tehdä ilmoitus viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. Ilmoitus edellytetään tapahtumista, jonne ollaan kutsumassa ulkopuolisia osallistujia. Myös väitöstilaisuudet katsotaan tällaisiksi tilaisuuksiksi. Oleellista on varmistaa jo tapahtuman suunnitteluvaiheessa, että tapahtuma voidaan toteuttaa turvallisesti. Tarkennamme ohjeistusta 17.8. mennessä, mikäli sinulla on jo elokuun aikana vastaava tapahtuma, ota yhteyttä mika [dot] sipiatlut [dot] fi.  Sisäiset, normaaliin korkeakouluarkeen liittyvät tapahtumat (kuten opintojaksoihin liittyvät tavanomaiset seminaarit yms.) eivät edellytä ilmoituksen tekemistä.

LUT Buffet ja Street Café avautuvat 3.8.2020 ja Ravintola Skinnarila aukeaa 24.8. Palveluajat ja lounaslistat löytyvät Kampusravintoloiden nettisivuilta.

Vapaa pysäköinti korkeakoulujen eParking-pysäköintialueilla Skinnarilassa ja Mukkulankadulla jatkuu elokuun loppuun asti.

Henkilökunnan työskentely kampuksilla

LUT-korkeakouluissa annettu etätyösuositus päättyy heinäkuun lopussa.

Kokemuksemme organisaation suoriutumisesta etämoodissa ovat olleet erinomaisia. Toisaalta jatkuvassa etätyössä vuorovaikutus, toisilta oppiminen ja uuden ideointi voivat olla haasteellista. Kohtaamisiakin muiden kanssa tarvitaan. Myös tiettyjen työtehtävien suorittaminen edellyttää läsnäoloa kampuksella. Siksi työskentelemme vuoden 2020 loppuun saakka joustavasti seuraavin periaattein:

Yksiköiden johtajat sopivat yksikkönsä sisällä (tarvittaessa lähiesimiehille delegoiden) työtehtävät ja työn tavoitteet huomioon ottaen, milloin työntekijät hoitavat tehtäviään lähtökohtaisesti kampukselta käsin.

Käytännöt sovitaan yksiköissä 17.8. mennessä. Siihen saakka töitä voi tehdä joustavasti ennen kesälomia sovituin toimintamallein. Kaikkiin sisäisiin palavereihin järjestetään syksyn 2020 aikana myös etäosallistumismahdollisuus ja lähikokoukset tulee järjestää riittävän väljissä tiloissa. Neuvotteluhuoneiden käytössä sovelletaan 50 %:n täyttöasteperiaatetta.

Esimiehellä on oikeus edellyttää työn tekemistä työpaikalla, kun siihen on hyvät perusteet. Riskiryhmään kuuluvien työntekijöiden tulee ottaa yhteys työterveyteen ja saada sieltä lausunto kampuksella työskentelyyn.

Varmistaaksemme turvallisen työskentelyn jatkamme viikkotason henkilöseurantaa laboratoriotoiminnan ja monitilatoimistotyön osalta. Laboratoriotoiminnan seurannasta vastaa dekaani tai yksikön johtaja.

Monitilatoimistoissa otetaan käyttöön kiinteät työpisteet, ja päivittäiset huoneiden käyttöasteet saavat olla enintään 50 prosenttia. Kyseisen tilan henkilöstön esimies vastaa käyttöasteen toteutumisesta tiiminsä jäsenten kanssa keskustellen (esim. vuoroviikkokäytäntö tai muu sovittu toimintamalli).

Mikäli kutsut kampukselle ulkopuolisia vieraita, vastuullasi on varmistaa vierailun turvallisuus sekä itsesi, vieraidesi että muiden kampuksella työskentelevien osalta. Muistathan kirjata kaikkien vieraiden nimet ja sähköpostiosoitetiedot myöhempää jäljitettävyyttä varten.

Henkilökunnan ulkomaanmatkoihin ja ulkomailla työskentelyyn tulee pyytää lupa dekaanilta tai yksikönjohtajalta. Matkavaraukset tehdään peruutuskelpoisin lipuin sopimusmatkatoimiston kautta. Varauksissa noudatetaan Suomen ja kohdemaan matkustusmääräyksiä ja mahdollisia karanteenisuosituksia. 

Henkilökunnan työmatkustaminen Suomessa tapahtuu kansallisia turvallisuus- ja hygieniaohjeita noudattaen lähiesimiehen luvalla. Kampusten väliseen liikkuvuuteen ei tarvita esimiehen lupaa.

**

Varautuminen syksyyn 2020

LUT ja LAB varautuvat syksyyn. Tarkkailemme epidemiatilanteen kehittymistä ja viranomaisten ohjeistuksia kesän ajan, ja linjaamme elokuun alussa tarkemmasta toimintamallista.

**

Tiedote LUTin ja LABin opiskelijoille 8.5.2020

Toiminta kampuksilla 14.5. alkaen

Aluehallintoviraston (AVI) määräys korkeakoulujen sulkemisesta päättyy 13.5. Opiskelijoiden osalta kampus on edelleen suljettu 31.7 saakka. Myös korkeakoulujen henkilökunnalle suositellaan etätyöskentelyä 31.7. saakka. Sairaana tai hengitystieoireisena ei saa tulla kampuksille.

LUTin ja LABin kampusten toiminnassa keskitytään nyt kahteen asiaan: mahdollisimman turvallisen ja riittävän väljän työskentely-ympäristön turvaamiseen sekä henkilöiden jäljitettävyyteen viranomaisten auttamiseksi, mikäli tartuntoja tai altistuksia kampuksilla työskentelevien osalta ilmenee.

Noudatamme kaikessa toiminnassamme Suomen hallituksen antamia henkilörajoituksia:

  • Nykyistä 10 henkilön kokoontumisrajoitusta noudatetaan 31.5. saakka.
  • 50 hengen rajoitus astuu voimaan 1.6. alkaen ja on voimassa toistaiseksi.

Jatkamme opiskelijoiden osalta nykyistä kulkulupakäytäntöä annettuja henkilörajoituksia noudattaen. Koulutuksen vararehtorit voivat myöntää kulkuluvan yksittäisille opiskelijoille tai pienryhmille, joilla on joko valmistumiseen tai opintojen etenemiseen liittyvä perusteltu tarve kampuksella vierailuun tai työskentelyyn. Selvitämme mahdollisuuksia avata yksittäisiä mikroluokkia 1.6. alkaen opiskelijoiden käyttöön.

Kirjojen lainaustoiminta käynnistyy 14.5. alkaen siten, että kirjavarauspyynnön voi tehdä kirjastoon sähköisesti. Kirja noudetaan sovittuna aikana kampukselta. Tarkemmat ohjeet löytyvät kirjaston verkkosivuilta.

Kampusten linjastoravintolat ovat suljettuna Suomen hallituksen päätöksellä 31.5. saakka. Seuraamme viranomaismääräyksiä ja selvitämme mahdollisia ratkaisuja ruokailupalveluiden toteuttamiseen.

Kampusten kuntosalit ja liikuntatilat pidetään suljettuina 31.7. saakka.

 

Koulutuksen Q&A 

Q&A täydentyy tarvittaessa tilanteen kehittymisen myötä.

1.    Koulutus siirtyy etäopetukseen. Mitä se tarkoittaa?
Kaikki luennot ja muut opetustapahtumat, jotka voidaan siirtää verkkototeutukseen, siirretään. Kampukset on koulutustoiminnan osalta suljettu. Kampuksilla voi kuitenkin toteutua tenttejä, laboratoriotöitä ja muita kampuksella läsnäoloa vaativia koulutustapahtumia, jos toteutus on valmistumisen kannalta erittäin oleellinen. Päätöksen toteutuksesta tekee koulutusvararehtori osaamispäällikön (LAB) tai koulutusohjelmavastaavan (LUT) esityksestä. Kampuksella tapahtuvat koulutustapahtumat ovat pienryhmä (enintään 10 henkilöä) tai yksilötapaamisia.

2.    Kuinka kauan poikkeusjärjestely pääosin opiskelun osalta jatkuu?
Päivitetty 8.5.2020:

Toiminta kampuksilla 14.5. alkaen

Aluehallintoviraston (AVI) määräys korkeakoulujen sulkemisesta päättyy 13.5. Opiskelijoiden osalta kampus on edelleen suljettu 31.7 saakka. Myös korkeakoulujen henkilökunnalle suositellaan etätyöskentelyä 31.7. saakka. Sairaana tai hengitystieoireisena ei saa tulla kampuksille.
Noudatamme kaikessa toiminnassamme Suomen hallituksen antamia henkilörajoituksia:

Nykyistä 10 henkilön kokoontumisrajoitusta noudatetaan 31.5. saakka.

50 hengen rajoitus astuu voimaan 1.6. alkaen ja on voimassa toistaiseksi.

Jatkamme opiskelijoiden osalta nykyistä kulkulupakäytäntöä annettuja henkilörajoituksia noudattaen. Koulutuksen vararehtorit voivat myöntää kulkuluvan yksittäisille opiskelijoille tai pienryhmille, joilla on joko valmistumiseen tai opintojen etenemiseen liittyvä perusteltu tarve kampuksella vierailuun tai työskentelyyn. Selvitämme mahdollisuuksia avata yksittäisiä mikroluokkia 1.6. alkaen opiskelijoiden käyttöön.

Kampusten linjastoravintolat ovat suljettuna Suomen hallituksen päätöksellä 31.5. saakka. Seuraamme viranomaismääräyksiä ja selvitämme mahdollisia ratkaisuja ruokailupalveluiden toteuttamiseen.

Kampusten kuntosalit ja liikuntatilat pidetään suljettuina 31.7. saakka.

3.    Voiko kampukselle tulla?

Päivitetty 8.5.2020:

Aluehallintoviraston (AVI) määräys korkeakoulujen sulkemisesta päättyy 13.5. Opiskelijoiden osalta kampus on edelleen suljettu 31.7 saakka. Myös korkeakoulujen henkilökunnalle suositellaan etätyöskentelyä 31.7. saakka. 

Sairaana tai hengitystieoireisena ei saa tulla kampuksille.
Noudatamme kaikessa toiminnassamme Suomen hallituksen antamia henkilörajoituksia:

Nykyistä 10 henkilön kokoontumisrajoitusta noudatetaan 31.5. saakka.

50 hengen rajoitus astuu voimaan 1.6. alkaen ja on voimassa toistaiseksi.

Jatkamme opiskelijoiden osalta nykyistä kulkulupakäytäntöä annettuja henkilörajoituksia noudattaen. Koulutuksen vararehtorit voivat myöntää kulkuluvan yksittäisille opiskelijoille tai pienryhmille, joilla on joko valmistumiseen tai opintojen etenemiseen liittyvä perusteltu tarve kampuksella vierailuun tai työskentelyyn. Selvitämme mahdollisuuksia avata yksittäisiä mikroluokkia 1.6. alkaen opiskelijoiden käyttöön.

 
4.    Opiskelen väyläopintoja ja opiskelupaikkaan tarvitaan riittävä määrä opintopisteitä. Kuinka saan suoritukset tehtyä, jos korkeakoulun koulutusta ei pystytä järjestämään?
Vaikka olemme siirtyneet pääosin etäopetukseen, kurssien suorittaminen tavoiteajassa on edelleen mahdollista. Jos tilanne muuttuu siten, että suorittaminen ei ole mahdollista, tilanne arvioidaan uudelleen.

5.    Opiskelen LUTissa/LABissa ja olen lukuvuosimaksuvelvollinen. Tarvitsen apurahaan riittävä määrä opintopisteitä. Kuinka saan suoritukset tehtyä, jos korkeakoulun koulutusta ei pystytä järjestämään?
Vaikka olemme siirtyneet pääosin etäopetukseen, kurssien suorittaminen tavoiteajassa on edelleen mahdollista. Jos tilanne muuttuu siten, että suorittaminen ei ole mahdollista, tilanne arvioidaan uudelleen.
  
6.    Järjestetäänkö tenttitilaisuudet normaalisti?
Kampuksilla toteuttavat tentit perutaan. Tenttejä voidaan järjestää yksittäisissä poikkeustilanteissa, jos osaamispäällikkö (LAB) ja koulutusohjelmavastaava (LUT) esityksestä vararehtori niin päättää (valmistumisen este tai opintojen jatkon este).

7.    Onko Exam-tenttitilat käytössä?
Exam-tila on käytössä ainoastaan erityistilanteissa. Examia voidaan käyttää yksittäisissä poikkeustilanteissa, jos osaamispäällikkö (LAB) ja koulutusohjelmavastaava (LUT) esityksestä vararehtori niin päättää (valmistumisen este tai opintojen jatkon este). 

8.    Kuulun riskiryhmään tai en halua altistaa itseäni tartunnalle ja sen vuoksi en voi osallistua tenttiin. Tuleeko korvavia tenttejä?
Korvaavia tenttejä tullaan järjestämään, jos tilanne sitä vaatii. Tenttien tarve arvioidaan korkea-koulutasolla tilanteen normalisoiduttua.

9.    Olen harjoittelussa. Voinko jatkaa harjoittelua?
Seuraa harjoittelupaikan ohjeistusta koronavirusasiassa. Harjoittelupaikan esimies varmasti osaa auttaa tilanteessa. LABin/LUTin osalta harjoittelu voi jatkua, harjoittelupaikan ohjeiden ja oman terveytesi puitteissa. 

10.    Minulla piti alkaa harjoittelu, mutta harjoittelupaikka perui harjoittelun koronatilanteen vuoksi.
Me kunnioitamme harjoittelupaikan päätöstä. Jos mahdollista, harjoittelu voidaan aloittaa myöhemmin ja venyttää jaksoa pidemmälle. Myös harjoittelun osittainen suorittaminen korvaavilla tehtävillä voi mahdollista (lähinnä ensimmäinen harjoittelu)

11.    Kurssini suorittaminen vaatii kampuksella läsnäoloa. Kuinka tällaisen opintojakson opetus toteutetaan.
Jos opintojaksolle on mahdollista löytää korvaavia suoritustapoja tai siirtää ne verkkoon (harjoitustyön esitys live-session sijasta verkossa), niiden käyttöottoa suositellaan. Jos suunnittelet muutoksia suoritustapaan, keskustele asiasta ohjelmasta vastaavan osaamispäällikön (LAB)/koulutusohjelma-/ohjelmavastaavan (LUT) kanssa ennen uuden suoritustavan ilmoittamista opiskelijoille. 

12.    Jos olet kipeä tai flunssainen, voinko jatkaa harjoittelua?
Kipeänä ei pidä missään nimessä mennä harjoittelupaikkaan. Muista ilmoittaa myös harjoittelu-paikkaan, jos jäät sairauden vuoksi kotiin. 

13.    Opiskelija haluaisi palata kotiinsa Suomessa tai ulkomailla tekemään etäopintoja. 
Se onnistuu, jos kurssien suorittaminen ei edellytä kampuksella läsnäoloa (laboratorio, tentti jne.). Jos suorituksen edellytyksenä on läsnäoloa vaativa suoritus, emme voi luvata/taata, että opiskelija saa opintojaksosta suorituksen. 

14.     Siirrymme laajamittaisesti etäopiskeluun. Se kuormittaa tietojärjestelmiä ja voi aiheuttaa ongelmia. Onko näitä selvitetty?
Odotettavissa on, että etätyövälineiden kuormitus kasvaa moninkertaiseksi normaalista ja se voi heijastua käytettävyyteen. IT tuki pyrkii ratkomaan ensisijaisesti etätyöskentelyyn ja –opetukseen liittyviä ongelmia. Kapasiteettihaaste on kansallinen ja tiettyjen palveluiden osalta eurooppalainen. Kapasiteetin tarve kasvaa merkittävästi koko Euroopassa. Tässä tarvitaan kärsivällisyyttä kaikilta niin opiskelijoilta kuin opettajilta.
 
15.    Voinko olla osallistumatta läsnäoloa vaativaan opetukseen? 
Opetuksen läsnäolopakkoa koskevat määräykset puretaan. Opintojen edistymisen joustavuutta edistetään. 
 
16.    Mistä saan tiedon, jos opetus peruuntuu tai sen suoritustapa muuttuu (esim. lähiopetuksesta etäopetukseksi)?
Saat tiedon muutoksista kurssin Moodlesta. Kaikki kurssin tiedotus kulkee Moodlen kautta. Seuraa kurssisi Moodlea. 
 
17.    Mitä tapahtuu, jos opetus peruuntuu?
Peruuntuneen opetuksen (yksittäinen opintojakso tai luento) tilalle pyritään järjestämään vaihtoehtoisia suoritustapoja. Korkeakoulu seuraa tilannetta ja pyrkii turvaamaan, etteivät opinnot viivästy kohtuuttomasti, mikäli opetusta joudutaan laajasti perumaan.
 
18.    Ovatko kirjastot ja muut avoimet oppimistilat käytössä normaalisti? 

Päivitetty 8.5.2020:

Kirjojen lainaustoiminta käynnistyy 14.5. alkaen siten, että kirjavarauspyynnön voi tehdä kirjastoon sähköisesti. Kirja noudetaan sovittuna aikana kampukselta. Tarkemmat ohjeet löytyvät kirjaston verkkosivuilta: https://www.lut.fi/uutiset/-/asset_publisher/h33vOeufOQWn/content/rajoitettu-lainaus-ja-palautus-lut-tiedekirjastossa-14-5-%E2%80%93-18-6-2020
 
 
19.    Voinko tulla varattuun ohjausaikaan korkeakoululle (esim. harjoitustyön tai lopputyön ohjaus, opinto-ohjaus)? 
Kampukset on suljettu opiskelijoilta. Opintojen ohjaajat sekä hakuneuvojat antavat etäohjausta. Myös opettajien antama ohjaus- ja neuvontapalvelut toimivat etäohjauksena. 

20.    Voinko matkustaa ulkomaille? 

Matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella, ja ulkoministeriön matkustusohjetta jatketaan tältä osin. Sisäministeriö laatii tarkemman ohjeistuksen rajaliikenteen asteittaisesta avaamisesta. Myös kotimaan matkustusta suositellaan välttämään työ- ja opiskeluasioissa.

Päivitetty 9.10.: 14 päivän varoaika muutettu kymmeneksi päiväksi

Suosittelemme työmatkustamisen välttämistä 31.7. asti. Tarvittaessa dekaani, yksikönjohtaja tai palvelujohtaja antavat erillisluvan.  Sekä kotimaan että ulkomaan työmatkoihin tulee hakea lupa etukäteen. Ulkomaille työmatkustusta suunniteltaessa on syytä muistaa, että 10 päivän karanteeri koskee todennäköisesti sekä matkustusmaata että palattaessa kotimaahan. Muista matkaa suunnitellessasi tarkistaa ulkoministeriön matkustusohjeet sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeet.

 
21.    Väitöstilaisuuteni on tulossa, mutta vastaväittäjä ei pysty matkustamaan tilaisuuteen. Miten toimin?
Väitöstilaisuus voidaan yrittää järjestää etäyhteydellä tai siirtää myöhempään ajankohtaan. 

 

Ammattikorkeakoulujen valintakoe järjestetään etäkokeena

Ammattikorkeakoulut ovat päättäneet, että kevään 2020 toisen yhteishaun valtakunnallinen AMK-valintakoe järjestetään etäkokeena poikkeusolojen takia. Ammattikorkeakoulujen valintakokeet järjestetään kaksivaiheisena. Lue lisää 30.4.2020 julkistetusta tiedotteesta »

Lue lisää 9.4.2020 julkistetusta tiedotteesta »

 

Kevään ja kesän 2020 valmistujaiset

Päivitetty 30.3.2020 klo 16.30

LABin kampuksilla ei järjestetä valmistumistilaisuuksia touko- ja kesäkuussa. Kevään ja kesän aikana valmistuville opiskelijoille toimitetaan postitse tutkintotodistus.

 

Lähiopetus keskeytetty kevätlukukauden loppuun saakka

Päivitetty 23.4.2020 klo 16.05 

LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu jatkavat koulutuksen osalta kevätlukukauden loppuun etämoodissa. Kaikki loppukevään tentit ja kurssit toteutetaan etäopiskeluna.

Myös LUT Summer School perutaan tältä vuodelta. LUT ja LAB ovat kuitenkin lisänneet merkittävästi muuta kesän opiskelutarjontaansa. Kesälle on tarjolla laaja valikoima erilaisia luentoja, kirja- ja verkkotenttejä sekä verkkokursseja. Kesän aikana voi tehdä myös tutkintoihin kuuluvia opinnäytteitä ja projektitöitä.

Tutustu LUTin verkko-opintoihin täällä.

Ja LABin verkko-opintoihin täällä.

Myös muilla yliopistoilla on maksuttomia avoimen yliopiston opintoja toisten yliopistojen tutkinto-opiskelijoille. Niihin pääset tutustumaan täältä.

Campusonline.fi on Suomen ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen opintotarjontaportaali. Voit valita maksuttomasti opintoja toisesta ammattikorkeakoulusta ja sisällyttää ne omaan tutkintoosi: https://campusonline.fi.

**

Hallitus linjasi maanantaina lisätoimenpiteitä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. 

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen osalta hallitus linjasi, että lähiopetus keskeytetään. Järjestely tulee voimaan huomenna keskiviikkona 18.3. Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajasti vaihtoehtoisilla tavoilla.

Käytännössä toimimme pääosin perjantaina linjaamamme mukaisesti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun tavoitteena on, että opiskelijoiden opinnot etenevät suunnitelmien mukaisesti vaihtoehtoisista opetustavoista huolimatta. Etenkin opintojensa loppuvaiheessa olevien opiskelijoiden mahdollisuus suorittaa tutkintonsa pyritään turvaamaan jatko-opintoihin tai työelämään siirtymisen varmistamiseksi. 

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan käytössä olevia tiloja, erityisesti kriittisillä tutkimuksen aloilla, ei lähtökohtaisesti tarvitse sulkea. 

Kun saamme tarkempia kansallisia ohjeita, tiedotamme niistä erikseen.
 

Kulkuohje 18.3.2020 alkaen

Korkeakoulujen ulko-ovet lukitaan keskiviikosta 18.3. alkaen. 

Henkilökunta pääsee sisään sähköisellä kulunvalvonta avaimella (eli lutikalla), mutta työskentelyä jatketaan etänä aina kun se on omien työtehtävien osalta mahdollista. Jokainen vastaa siitä, ettei päästä sisään henkilöä, jolla ei ole lupaa oleskella kampuksella.

Opiskelijat eivät pääse korkeakouluihin. Poikkeuksena erikseen järjestettävät erityisesti valmistumisvaiheessa olevien alle 10 henkilön opetus- tai tenttitilaisuudet, joiden järjestämisestä ilmoitetaan erikseen. Näihin tilaisuuksiin osallistujat noudetaan ryhmänä erikseen ilmoitettavalta sisäänkäynniltä.
 
LUTin koulutusohjelmavastaaville ja LABin osaamispäälliköille on tulossa tarkempi ohje, kuinka edellä olevaa käytännössä sovelletaan.

PÄIVITETTY 5.5.: Aluehallintoviraston (AVI) määräys korkeakoulujen sulkemisesta päättyy 13.5. Tämä mahdollistaa henkilökunnan osittaisen palaamisen kampuksille turvallisuus- ja hygieniaohjeita noudattaen. Opiskelijoiden osalta kampus on edelleen suljettu 31.7 saakka. Lue lisää 5.5. julkaistusta tiedotteesta


Tutkimus- ja TKI-toimintaa koskevien tilojen käyttö

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnan käytössä olevia tiloja, erityisesti kriittisillä tutkimuksen aloilla, ei lähtökohtaisesti tarvitse sulkea. 

LUT-yliopiston dekaanit antavat tarkemmat ohjeet LUTin tieteenalojen kriittisestä tutkimustoiminnasta. LAB-ammattikorkeakoulun osalta TKI-toiminnasta vastaava vararehtori antaa tarkemmat ohjeet kriittisestä TKI-toiminnasta.


Kampuksilla toteuttava koulutus

Läsnäoloa vaativaa opetusta ja tenttejä voidaan järjestää kampuksella poikkeustapauksissa, mikäli se on erityisesti opintojen loppuvaiheessa olevien opintojen etenemisen kannalta välttämätöntä. Poikkeustapauksista päättää koulutuksesta vastaava vararehtori kummassakin korkeakoulussa. 

Opetus ja tentit järjestetään enintään 10 henkilön ryhmissä. Tällä ja muilla tila- ja hygieniaratkaisuilla pyritään estämään mahdollisimman hyvin koronaviruksen leviäminen.


Tenttijärjestelyt

Kampuksella toteutettavat paperitentit ja Exam-tentit perutaan toistaiseksi. Tenteille pyritään löytämään korvaava suoritustapa. 

Tenttejä voidaan järjestää kampuksella poikkeustapauksissa, mikäli se on erityisesti opintojen loppuvaiheessa olevien opintojen etenemisen kannalta välttämätöntä. Poikkeustapauksista päättää koulutuksesta vastaava vararehtori kummassakin korkeakoulussa.


Tilojen käyttö opiskelijavalinnassa

Opiskelijavalinnat voidaan toteuttaa korkeakoulujen tiloissa noudattaen asianmukaisia varotoimia.


Kotiin kesken lukukauden palaavat vaihto-opiskelijat

Opiskelija voi saada kevään opintojaksosta kurssisuorituksen, jos kurssien suorittaminen ei edellytä kampuksella läsnäoloa (laboratorio, tentti jne). 

Lisäksi opintojaksojen vastuuopettajat pyrkivät löytämään korvaavia suoritustapoja. Jos suorituksen edellytyksenä on läsnäoloa vaativa suoritus, emme voi luvata/taata, että opiskelija saa opintojaksosta suorituksen. 


Kirjaston palvelut

LUT-tiedekirjaston tilat on suljettu 18.3. alkaen. Asiakaspalvelu, neuvonta, tiedonhankinnan ohjaukset ja muut palvelut toimivat etänä. 

LUTin ja LABin tiedotus on tällä hetkellä keskitetty koronaryhmälle.

Kirjastotoimintaa avaamme 14.5. siten, että kirjavarauspyynnön voi tehdä kirjastoon sähköisesti. Kirja noudetaan sovittuna aikana kampukselta.

 

Etäopiskeluun ja -työskentelyyn siirtyminen ma 16.3.2020 alkaen

Päivitetty 29.5.

Riskiryhmään kuuluvien työskentely kampuksilla

Jos sinun on työskenneltävä kampuksella ja epäilet kuuluvasi riskiryhmään, ota yhteys työterveyteen. 

Päivitetty 13.3.2020

Maanantaista 16.3. lähtien siirrymme etäopiskeluun toistaiseksi. Etätöihin siirtyvät myös ne työntekijät, joiden tehtävät sen sallivat.

Kampuksia ei kuitenkaan suljeta, vaan työn ja opiskelun vaatiessa niille voi tulla kuten ennenkin. Vähentämällä kampuksella liikkuvien ihmisten määrää voimme osaltamme hidastaa koronaviruksen leviämistä Suomessa.

Pyrimme turvaamaan opintojen etenemisen etätoimista huolimatta.

Jokaisella on velvollisuus käydä läpi oman lähiesimiehensä kanssa työskentelytapaan liittyvät asiat. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun kannalta kriittiset toiminnot jatkavat edelleen normaalisti. 

 

Tapahtumien järjestämiseen ja vierailuihin liittyviä ohjeita

Toistaiseksi LUTin ja LABin suunnittelemat yleisötilaisuudet perutaan, eikä uusia järjestetä. Yksittäisten vierailijoiden tapaamiset korvataan etäjärjestelyin. 

Edellytämme, että LUTin ja LABin työntekijät eivät osallistu kampusten ulkopuolella oleviin ulkopuolisiin tapahtumiin ja seminaareihin muuten kuin etäyhteyksien välityksellä. Epäselvissä tapauksissa ole yhteydessä omaan esimieheesi.

 

Suositus riskiryhmiin kuuluville

Jos työntekijänä kuulut riskiryhmään (iäkkäät sekä perus- ja monisairaat) ja työskentelysi vaatii läsnäoloa kampuksilla, keskustele tilanteestasi esimiehesi kanssa.

Riskiryhmiin kuuluvien opiskelijoiden osalta suosittelemme etäopiskelua aina kun mahdollista. Kaikille tarjottavan etäopetuksen lisäksi emme voi tarjota riskiryhmiin kuuluville erillisiä korvaavia opetusjärjestelyitä. Kurssisuoritusten osalta olethan yhteydessä opettajaasi.

 

Korkeakoulujen harrastustoimintaan liittyviä ohjeita

Kampusten kuntosalit ja liikuntatilat pidetään suljettuina 31.7. saakka.

**

Kohonneesta koronavirusriskistä johtuen LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun harrastustoimintaan liittyvät toiminnat keskeytetään. Tällaisia toimintoja ovat mm. korkeakoulujen liikuntapalvelu MOVEO sekä Iloa elämään -toiminta. Myös korkeakoulujen kuntosalit ja liikuntasalit ovat pois käytöstä.

Toimimalla näin teemme osamme koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi viranomaisten suositusten mukaisesti.

Tilannekuva koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektiosairauden takia Suomessa ja toiminta-alueillamme muuttuu tällä hetkellä päivittäin. Seuraathan tiedottamista intrasta, sähköpostistasi ja viranomaisten kanavista.

Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja tarkennamme koronaohjeistustamme päivittäin. Tavoitteemme on jatkaa opiskelua ja työskentelyä mahdollisimman normaalisti, mutta samalla tehdä osamme koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi viranomaisten suositusten mukaisesti.

 

Tapahtumiin liittyviä ohjeita

Kaikkien epidemia-alueilta saapuvien vieraiden vierailut on peruttu. Epidemia-alueelta tulevia vierailijoita ei oteta vastaan. Suurentuneesta koronavirusriskistä johtuen myös kaikkien muiden ulkomaalaisten vieraiden vierailut on toistaiseksi peruutettu.

Suosittelemme kampusten väliset palaverit hoidettavaksi etäyhteyksillä. Myös työmatkustamista muualle Suomeen tulisi välttää.

 

Matkustamiseen liittyviä ohjeita

Matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella, ja ulkoministeriön matkustusohjetta jatketaan tältä osin. Sisäministeriö laatii tarkemman ohjeistuksen rajaliikenteen asteittaisesta avaamisesta. Myös kotimaan matkustusta suositellaan välttämään työ- ja opiskeluasioissa. Myös kaikkien ulkomaisten vieraiden vierailut kampuksillemme on joko peruttu tai siirretty.

Kaikkien ulkomailta työ- tai lomamatkalta palaavien työntekijöiden ja opiskelijoiden edellytetään jäävän 10 vuorokaudeksi etätöihin tai -opiskelemaan. Vuorokaudet lasketaan maahantulopäivästä. Työntekijät ilmoittavat poissaolostaan viipymättä esimiehelleen ja HR:ään. Juuri nyt työmatkalla olevia suositellaan aikaistamaan kotiinpaluutaan.

Päivitetty 14.5. (Päivitetty 9.10. varoaika 14 päivästä kymmeneen)

Suosittelemme työmatkustamisen välttämistä 31.7. asti. Tarvittaessa dekaani, yksikönjohtaja tai palvelujohtaja antavat erillisluvan. Sekä kotimaan että ulkomaan työmatkoihin tulee hakea lupa etukäteen. Ulkomaille työmatkustusta suunniteltaessa on syytä muistaa, että 10 päivän karanteeri koskee todennäköisesti sekä matkustusmaata että palattaessa kotimaahan. Muista matkaa suunnitellessasi tarkistaa ulkoministeriön matkustusohjeet sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeet.

 

Sairastamiseen liittyviä ohjeita

Tilannekuva koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektiosairauden takia Suomessa ja toiminta-alueillamme muuttuu tällä hetkellä päivittäin. Tiedotamme tilanteesta henkilökuntaa ja opiskelijoita intrassa ja sähköpostilla.

Jokaisen omalla vastuulla on seurata myös koronavirukseen liittyvää informointia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Suomen ulkoministeriön verkkosivuilta

Koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Neuvontapuhelimesta saatava yleisneuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin.

 

Etätyöhön liittyviä ohjeita

Päivitetty 29.5.

Riskiryhmään kuuluvien työskentely kampuksilla

Jos sinun on työskenneltävä kampuksella ja epäilet kuuluvasi riskiryhmään, ota yhteys työterveyteen. 

Päivitetty 6.5.: Toiminta kampuksilla 14.5. alkaen

Kampuksille voi palata työskentelemään 14.5. alkaen esimiehen luvalla, kun aluehallintoviraston määräys korkeakoulujen sulkemisesta päättyy. Koronaepidemia kuitenkin jatkuu ja epidemiatilanteen kansallisen tai paikallisen etenemisen perusteella uusia rajoituksia korkeakoulujen toimintaan voi tulla jatkossakin.

Etätyösuositus on voimassa 31.7. saakka. Sairaana tai hengitystieoireisena ei saa tulla kampuksille.

LUTin ja LABin kampusten toiminnassa keskitytään nyt kahteen asiaan: mahdollisimman turvallisen ja riittävän väljän työskentely-ympäristön turvaamiseen henkilökunnalle sekä henkilöiden jäljitettävyyteen viranomaisten auttamiseksi, mikäli tartuntoja tai altistuksia kampuksilla työskentelevien osalta ilmenee.

Rajatuissa sisätiloissa (esim. monitilatoimistot ja laboratoriot) sovellamme 31.5. saakka enintään 10 hengen henkilörajoitusta. 1.6. alkaen henkilörajoitus on 50 henkeä.

Kampustilojen tehostettua siivousta jatketaan. Kampuksilta löytyy myös käsien desinfiointipisteitä.

Työskentelytiloissa on tärkeä huolehtia riittävästä väljyydestä erityisesti monitilatoimistoissa ja laboratorioissa. Kampusten käytävillä ja aulatiloissa toimimme samoin kuin esimerkiksi ruokakaupoissa eli pidämme turvavälejä, yskimme hihaan ja vältämme turhaa oleilua. Muutenkin kampukselle tullaan lähtökohtaisesti työskentelemään omalla työpisteellä.

 

Yleisiä ohjeita koronavirustartunnan välttämiseksi

Pese kädet usein ja kunnolla. Älä kättele. Hyvä käsihygienia on parhaita keinoja estää viruksen tarttuminen ja leviäminen. Pidä myös riittävä etäisyys muihin sosiaalisessa kanssakäymisessä.