Salpausselkä Geopark-kohteiden kulttuuriperintöä tutuksi avoimilla yleisöopastuksilla

Kuva
Maisema Kapatuosian linnavuorelta Hollolasta
Maisema Kapatuosian linnavuorelta Hollolasta.

Salpausselkä UNESCO Global Geopark -kohteet edustavat ainutlaatuista geologista luonnonperintöä ja sen lisäksi ne ovat osa kulttuuriympäristöä kertoen ihmisen toiminnan historiasta. LAB-ammattikorkeakoulun ja Metsähallituksen toteuttama Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanke osallistuu Salpausselkä Geopark-viikkoon 26.5.–11.6.2023 järjestämällä kaksi erilaista opastusta, joissa tuodaan esiin luontokohteista löytyvää kulttuurihistoriaa ja tarinoita:

  • La 27.5.2023 klo 11–14 Kiehtova Kapatuosia – tarinoita ja kulttuurimaisemaa, non-stop opastus Kapatuosian linnavuorella, Hollolan kirkonkylässä. Opas on paikalla tapahtuma-ajan kertomassa non-stop periaatteella Kapatuosian mielenkiintoisesta historiasta, kulttuuriperinnöstä ja maisemasta. Opastus järjestetään osana Salpausselkä Bike Fest -tapahtumaa.
  • Su 11.6. klo 13–17 Tarinallinen risteily Pulkkilanharjulta Päijänteen kansallispuistoon Haapasaareen.

Päijänteen kansallispuisto on suosittu luontomatkailukohde, jonka saarista jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan. Geopark-viikolla toteutettava risteily on mahdollisuus tutustua Päijänteen kalastushistoriaan sekä vähemmän tunnettuun Haapasaareen ja sen pihapiiriin, josta löytyy muun muassa 1400-luvulta periytyvä Hinttolan rälssitilan torppa. Hollolan kirkonkylän keskiaikaisen kivikirkon vieressä kohoava mäki, Kapatuosia, on tunnettu kauniista maisemistaan, mutta sen lisäksi tällä valtakunnallisesti merkittävällä muinaisjäännöksellä on monia kiehtovia tarinoita kerrottavanaan. Tapahtuma-aikana voit piipahtaa Kapatuosialle lyhyesti ihailemaan maisemia ja kuuntelemaan tarinoita tai voit jatkaa opastuksesta omatoimisesti Kapatuosian luontopolulle tai muihin Hollolan luontokohteisiin.

Opastukset ovat osa hankkeen teemaoppaiden pilotteja ja maksuttomia sekä avoimia kaikille. Risteilylle on ennakkoilmoittautuminen rajallisen osallistujamäärän vuoksi. Ilmoittaudu mukaan: https://www.lyyti.in/Haapasaariristeily_Paijanteella_5614

Kiehtova Kapatuosia -tapahtuma Facebookissa: Linkki Facebook-tapahtumaan.

Tutustu hankkeeseen: Linkki hankkeen nettisivuille.

Maaseuturahaston logo

Sijainti