Simulaatiolla opitaan monipuolisesti vanhustyön teknologiasta

Kuva
vanhusten kotihoitoon liittyvää teknologiaa
Suomi vanhenee: yhä useampi vanhus asuu kotona, mikä lisää painetta kotihoidon kehittämiseen. Tulevaisuudessa on tärkeää tukea ja turvata ikääntyneiden kotona asumista ja toimintakykyä. Tällä pyritään välttämään tarvetta hakeutua terveyskeskus- tai sairaalahoitoon. Kotiin vietävä hyvinvointiteknologia tarjoaa sekä turvaa että apua ikääntyneille kotona asumiseen ja helpottaa hoitohenkilökunnan vajetta.

Vuoden alusta aloittaneiden hyvinvointialueiden tavoitteena ovat yhdenvertaiset, laadukkaat ja kustannustehokkaat palvelut. LAB-ammattikorkeakoulu on mukana tarjoamassa ratkaisua tavoitteiden täyttämiseen.

Hyvinvointiteknologiat erittäin kehittyneitä

Kotihoidossa hyödynnettävät hyvinvointiteknologialaitteet ovat pitkälle kehittyneitä: Ruoka-automaatti, joka säilyttää ja lämmittää yksilöllisesti valitun ruuan. Poikkeuksia havaitsevat etämittauslaitteet, jotka tekevät hälytyksen esimerkiksi verensokerin liian alhaisesta määrästä. Moottoroitu ulkoinen tukiranka (eksoskeleton) nostamisavuksi ikääntyneen siirtämiseen. Lääkeannostelija, joka toivottaa ikääntyneelle hyvät huomenet, antaa lääkkeet tarjolle ja ilmoittaa kotihoidolle, mikäli lääkettä ei olekaan otettu.

Näiden teknologioiden hyödyntäminen vaatii laajaa osaamista, ja kotihoidon työntekijät ovatkin siinä edelläkävijöitä. Kotihoidossa osaamista saatetaan tarvita jopa enemmän kuin erikoissairaanhoidossa.

Valmennus- ja simulaatiokoulutuksella hyvinvointiteknologia haltuun

LAB-ammattikorkeakoulussa on simulaatioiden avulla valmennettu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kotihoidon esihenkilöitä sekä henkilöstöä hyvinvointiteknologian saloihin. Simulaatioiden avulla pystytään harjoittelemaan erilaisia vuorovaikutustilanteita, joita kotihoidossa saattaa tulla vastaan sekä saada tietoa itse laitteista ja niiden toiminnasta.

Lappeenrannan kotihoidon toimipaikan vastaava Sari Laamanen oli mukana hyvinvointiteknologian simulaatiossa. Kokemukset simulaatiosta olivat positiivisia.

”Simulaatioon osallistuminen antoi tietoa eri mahdollisuuksista ja se näkyy arjen työssä rohkeutena tarjota hyvinvointiteknologiaa asiakkaille. Mielestäni hyvinvointiteknologia ja digitaaliset palvelut ovat osa sosiaali- ja terveysalan tulevaisuutta, joten työntekijöiden tulee pystyä omaksumaan tietoa kattavasti eri mahdollisuuksista ja sitä myöten osata tarjota niitä asiakkaille”, Laamanen kertoo.

Kotona Asumista Rohkeasti ja Itsenäisesti Teknologian Avulla (KARITA) oli osa sosiaali- ja terveysministeriön Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille KATI-ohjelmaa. KARITA-hanketta hallinnoi (ent.) Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) ja LAB oli yksi hankkeen osatoteuttajista. 

Lisätiedot:

Sanna Imeläinen
Lehtori
sanna [dot] imelainenatlab [dot] fi